Επικοινωνία

Δ/νση: Βασιλεως Παυλου 10Λ, ΤΚ 69100 Κομοτηνή
Τηλ: 25310-29411, Τηλ Εξυπ.:25310-30702, email: eoskomotinis@yahoo.gr

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Στις ψηλότερες κορυφές του Μαυροβουνίου τρεις Ροδοπίτες.

Ορεινή διάσχιση του Εθνικού Πάρκου Durmitor με τον Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης την Δευτέρα 26/10/09 επιχείρησαν 3 Κομοτηναίοι και κατέκτησαν την κορυφή Bobotov Kuk (2522 μ.) του Μαυροβουνίου.

Το Μαυροβούνιο όπως μαρτυρεί και το όνομα του, (Crna Gora) αποτελεί μια ορεινή χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας που βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα. Συνορεύει με την Αλβανία στα Νότια, την Βοσνία και Σερβία στα Βόρεια και την Κροατία στα Δυτικά. Η θέση του είναι στις νότιες απολήξεις των Δειναρικών Άλπεων και χαρακτηριστικό των πετρωμάτων του είναι το μαύρο πέτρωμα (βασάλτης) απ’ όπου πήρε και το όνομα της η χώρα.



Το Εθνικό πάρκο του Durmitor αποτελεί τον πλέον τουριστικό προορισμό του Μαυροβουνίου και είναι ένα από τα τρία μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σύμφωνα με την UNESCO ( η παλαιά πόλη του Kotor στην Αδριατική, και το δεύτερο μεγαλύτερο φαράγγι του κόσμου Tara με 1300μ. βάθος αποτελούν τα άλλα δύο). Το πάρκο που σύμφωνα με την κέλτικη διάλεκτο σημαίνει ο «κοιμώμενος γίγαντας» έχει έκταση συνολικά 39 χιλιάδες εκτάρια, ενώ βρίσκονται σε αυτό 18 παγετωνικής προέλευσης λίμνες όλες σε υψόμετρο πάνω από τα 1500 μέτρα.



Σε αυτό υπάρχουν 5 φαράγγια από τα οποία το ένα συνολικού μήκους 80 χλμ. και βάθους μέχρι 1300 μέτρων είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης και δεύτερο μεγαλύτερο του κόσμου, 48 κορυφές πάνω από τα 2000 μ. από τις οποίες οι 27 είναι ύψους πάνω από τα 2200μ. και 748 πηγές. Τα δάση του πάρκου είναι ηλικίας άνω των 500 ετών, ενώ σε αυτό ο επισκέπτης μπορεί να διασχίσει (συνολικά πάνω από 2000 χλμ άριστα σηματοδοτημένα μονοπάτια) ακόμη και μεμονωμένα χωρίς την συνοδεία οδηγού και πολλές αναρριχητικές διαδρομές. Η σπάνια φυσικού κάλους χλωρίδα η οποία οφείλεται στο υψηλό επίπεδο βροχόπτωσης περιλαμβάνει 1325 καταγεγραμμένα είδη φυτών από τα οποία τα 122 είναι ενδημικά είδη (με κυριότερα την ερυθροελάτη, τη σιμίδα, την ορεινή Πεύκη). Στο πάρκο κατοικούν ελάφια, λύκοι, λίγκας, σκίουροι, μορμότες, βίδρες και περίπου 163 είδη πουλιών.


Η 28 μελής Ελληνική ορειβατική αποστολή στην οποία συμμετείχαν και οι τρεις Ροδοπίτες οι : Γιαγτζόγλου Πέτρος (Κομοτηνή), Κακουλίδου Νίκη (Θρυλόριο) και Μπατζάκης Νίκος (Ξυλαγανή) ξεκίνησε τη δύσκολη αλλά όμορφη ανάβαση της από υψόμετρο 1907 μ. από το σημείο Sedlo Pas και μετά από 3 περίπου ώρες και αφού διέσχισε την παγετωνική λίμνη Zelini vir στα 2028 μ. έφτασε στα «λούκια» της κορυφής Bobotov Kuk σε υψόμετρο 2522μ.


Από εκεί ξεκίνησε η ορεινή διάσχιση διάρκειας 9 ωρών μέρους του Εθνικού Πάρκου Durmitor μέσα από τα ασύλληπτης ομορφιάς δάση,αλπικά τοπία, παγετωνικές λίμνες Οtsi Gora (τα μάτια του βουνού, εξαιτίας του σχήματος τους από ψηλά) με κατάληξη την σπάνιας ομορφιάς «μαύρη λίμνη» (Crno jezero) σε υψόμετρο 1480μ που βρίσκεται λίγο έξω από το χειμερινό τουριστικό θέρετρο του Zabljak όπου βρίσκεται και το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο του Μαυροβουνίου.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου