Επικοινωνία

Δ/νση: Βασιλεως Παυλου 10Λ, ΤΚ 69100 Κομοτηνή
Τηλ: 25310-29411, Τηλ Εξυπ.:25310-30702, email: eoskomotinis@yahoo.gr

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

ΤΟ ΒΗΜΑ 1.10.2009 - Πάρκα οι οροσειρές Ροδόπης - Χελμού

Πάρκα οι οροσειρές Ροδόπης - Χελμού
Υπεγράφησαν χθες οι αποφάσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009


Δύο ορεινοί όγκοι της χώρας, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, προστατεύονται με αποφάσεις του υππουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά.

Ειδικότερα, Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης χαρακτηρίζονται οι χερσαίες και υδάτινες περιοχές της οροσειράς της Ροδόπης, συνολικής έκτασης 1,7 εκατομμυρίων στρεμμάτων, με απόφαση που υπέγραψε ο κ. Σουφλιάς. Ακόμη προβλέπονται περιορισμοί σε ορισμένες δραστηριότητες και χρήσεις, και γενικώς η κάθε είδους επιτρεπόμενη δραστηριότητα θα έχει ως γνώμονα την εξασφάλιση της αειφορίας των φυσικών πόρων, προκειμένου να προστατευθεί η μοναδικού κάλλους αυτή περιοχή.


Η οροσειρά της Ροδόπης αποτελεί έναν συνολικό βιότοπο διεθνούς σημασίας και ενδιαφέροντος στον οποίο ενδημούν και αναπαράγονται πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας, πανίδας και ορνιθοπανίδας, τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Στη φωτογραφία ο ποταμός Νέστος, τμήμα του οποίου προστατεύεται με υπουργική απόφαση

«Από το 2004 και μέχρι σήμερα έχουμε θεσμοθετήσει σε όλη τη χώρα 21 νέες προστατευόμενες περιοχές, συνολικού εμβαδού περίπου 16 εκατομμυρίων στρεμμάτων» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Σουφλιάς και εξήγησε ότι η οροσειρά της Ροδόπης αποτελεί έναν συνολικό βιότοπο διεθνούς σημασίας και ενδιαφέροντος, στον οποίο ενδημούν και αναπαράγονται πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας, πανίδας και ορνιθοπανίδας. Σκοπός είναι η προστασία, η βελτίωση, η διαχείριση και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της οροσειράς της Ροδόπης, καθώς επίσης των αρχαιολογικών, ιστορικών, πολιτιστικών και αισθητικών στοιχείων της περιοχής.

Με την απόφαση χωρίζεται η ευρύτερη περιοχή σε δύο χωρικές ενότητες (Χωρική Ενότητα Ι: Κύρια έκταση του Εθνικού Πάρκου, Χωρική Ενότητα ΙΙ: Περιφερειακή έκταση του Εθνικού Πάρκου) που περιλαμβάνουν τέσσερις κατηγορίες ζωνών προστασίας, στις οποίες ορίζονται ρητά και περιοριστικά οι επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες.

Με άλλη απόφαση που υπέγραψε ο κ. Σουφλιάς τα χερσαία και υδάτινα τμήματα της περιοχής του ορεινού όγκου του Χελμού - φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού χαρακτηρίζονται Εθνικό Πάρκο.

«Το Εθνικό Πάρκο Χελμού- Βουραϊκού καλύπτει συνολική έκταση 544.000
στρεμμάτων, στην οποία προβλέπονται περιορισμοί σε δραστηριότητες και χρήσεις» τόνισε ο κ. Σουφλιάς. Η άμεση και ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου, που περιλαμβάνει το όρος Χελμός και τα Υδατα της Στυγός, το φαράγγι του Βουραϊκού και το Αισθητικό Δάσος Καλαβρύτων, χαρακτηρίζεται από την παρουσία 12 τύπων οικοτόπωνπολλοί από τους οποίους κατέχουν πολύ υψηλή οικολογική αξία και παρουσιάζουν ιδιαίτερη βιοποικιλότητα, η οποία συμβάλλει στην ποικιλομορφία των οικοτόπων.

Στην έκταση του Εθνικού Πάρκου απαντώνται επίσης πλήθος ασπόνδυλων και σπονδυλόζωων, με χαρακτηριστικότερη τη βίδρα (Lutra lutra), η οποία αποτελεί είδος προτεραιότητας. Μάλιστα 17 είδη ξεχωριστής σημασίας περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας. Επίσης, υπάρχει πλούσια ορνιθοπανίδα.

Η ευρύτερη περιοχή χωρίζεται σε τρεις βασικές ζώνες προστασίας και επί μέρους ζώνες, στις οποίες καθορίζονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες. Επίσης υπάρχουν ζώνες όπου απαγορεύονται η επέκταση των ορίων νομίμως υφισταμένων οικισμών, η εκτός σχεδίου δόμηση και η θήρα.


Το φαράγγι του Βουραϊκού στον Χελμό παρουσιάζει ιδιαίτερη βιοποικιλότητα, η οποία συμβάλλει στην ποικιλομορφία των οικοτόπων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου