Επικοινωνία

Δ/νση: Βασιλεως Παυλου 10Λ, ΤΚ 69100 Κομοτηνή
Τηλ: 25310-29411, Φαξ: 2122222676 Τηλ Εξυπ.:25310-30702, email: eoskomotinis@yahoo.gr

Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2018

Ο ΕΟΣ Κομοτηνής στις κορυφές τού Ολύμπου

     Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη αποστολή στον Όλυμπο από τον ΕΟΣ Κομοτηνής, από την Παρασκευή 29 Ιουνίου έως την Κυριακή 1 Ιουλίου. Ο Όλυμπος αποτελεί ένα βουνό-ορόσημο στη συνείδηση κάθε ορειβάτη. Ο όγκος του βουνού, το υψόμετρό του, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, τα τρεχούμενα νερά του, τα επιβλητικά του τοπία και οι μυθολογικές και ιστορικές αναφορές, το κάνουν μοναδικό.

Τοπίο στον Όλυμπο


     Η 11μελής ομάδα τού ΕΟΣ Κομοτηνής ξεκίνησε την Παρασκευή από την Κομοτηνή και έφτασε στο Λιτόχωρο Πιερίας και από εκεί στα Πριόνια, σημείο εκκίνησης της ορειβασίας σε υψόμετρο 1100m.

     Από εκεί ξεκινάει διαμορφωμένο κατάφυτο μονοπάτι που αποτελεί τμήμα τού διεθνούς ορειβατικού μονοπατιού Ε4. Μετά από σχεδόν 3 ώρες και 5,3km πορείας υπό βροχή και με πλήρως φορτωμένα σακίδια, οι ορειβάτες έφτασαν στο καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός (Ζολώτα) της ΕΟΟΑ σε υψόμετρο 2100m, όπου πραγματοποίησαν την πρώτη τους διανυκτέρευση.

 
Θέα από το καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός

Θέα από το καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός


     Το Σάββατο νωρίς το πρωί η ομάδα ξεκίνησε για να κατακτήσει μερικές από τις υψηλότερες κορυφές τού Ολύμπου και της Ελλάδας, ακολουθώντας το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4. 

Πέρασμα από "χιονούρα"

Ακολουθώντας το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4


Επιβλητικοί πετρώδεις σχηματισμοί (Μυτίκια)

Έντονη νέφωση πάνω από τα 2500m

Ομαδική φωτογραφία σε μία από τις στάσεις

Ο μικρόκοσμος του Ολύμπου

     Αρχικά έφτασαν στην 4η υψηλότερη κορυφή Σκάλα σε υψόμετρο 2866m και στη συνέχεια στη 2η υψηλότερη κορυφή Σκολιό σε υψόμετρο 2911m

Στην κορυφή Σκάλα


Ομαδική φωτογραφία στην κορυφή Σκολιό
Εγγραφή στο ημερολόγιο εντυπώσεων στην κορυφή Σκολιό


     Δυστυχώς, η πυκνή νέφωση και ο καιρός που έδειχνε να χειροτερεύει δεν επέτρεψαν τη συνέχιση της ορειβασίας σε παρακείμενα μονοπάτια, επομένως η ομάδα επέστρεψε στο καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός μετά από συνολικά 5 ώρες και 6,5km ορειβασίας.


Τα σκυλιά του καταφυγίου μας συνόδεψαν αρκετές φορές στα μονοπάτια

 
Θέα προς το Λιτόχωρο

Το καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός


Όμορφοι σχηματισμοί δέντρων

Στιγμές χαλάρωσης στο καταφύγιο


     Την Κυριακή το πρωί με αίθριο καιρό η ομάδα πήρε τον δρόμο της επιστροφής και μετά από 2 ώρες και 5,3km πορείας έφτασαν στη θέση Πριόνια σε υψόμετρο 1100m. Έτσι, ολοκληρώθηκε ένα γεμάτο τριήμερο ορειβασίας με συνολικά 10 ώρες και 17,1km πορείας, και 2200m συνολικής υψομετρικής ανόδου και καθόδου.

Κατεβαίνοντας προς τα Πριόνια

Στάση σε σημείο ξεκούρασης με πηγή


Τα πανέμορφα αγριολούλουδα του Ολύμπου


     Οι ορειβάτες που κατέκτησαν τις κορυφές Σκάλα και Σκολιό με τον ΕΟΣ Κομοτηνής είναι οι: Εμμανουηλίδης Ευάγγελος (υπεύθυνος αποστολής), Αποστολακάκης Αβραάμ, Γκαϊτατζίδης Ιωάννης, Εμμανουηλίδης Γεώργιος, Εμμανουηλίδου Ελένη, Ζαφειρούδης Σταμάτιος, Μελαΐμης Αναστάσιος, Μοσχάκης Αθανάσιος, Πανδρεμενίδου Μαρίνα και Ψαράς Γεώργιος. Το μέλος Κραστούδης Θεόδωρος τη 2η ημέρα πραγματοποίησε ατομικό τρέξιμο και ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή, τον Μύτικα, σε υψόμετρο 2918m.

     Πέρα από το ορειβατικό και φυσιολατρικό κομμάτι, οι ορειβάτες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με δεκάδες ορειβάτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έτσι, αντάλλαξαν γνώσεις και εμπειρίες, αναδεικνύοντας τον διεθνή χαρακτήρα τής ορειβασίας και το μερίδιό της στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας.


     Οι ορειβάτες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες εξορμήσεις και η επιτυχής αποστολή επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το υψηλό ορειβατικό επίπεδο του ΕΟΣ Κομοτηνής, ο οποίος κατετάγη 2ος για 2η συνεχή χρονιά στην κατάταξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης. Ευχόμαστε πάντα ψηλά και καλές αναβάσεις!

                                                                         κείμενο-φωτογραφίες: Αποστολακάκης Αβραάμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου