Επικοινωνία

Δ/νση: Βασιλεως Παυλου 10Λ, ΤΚ 69100 Κομοτηνή
Τηλ: 25310-29411, Φαξ: 2122222676 Τηλ Εξυπ.:25310-30702, email: eoskomotinis@yahoo.gr

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

H ανάβαση στην Κακαρδίτσα το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου - Επόμενη δράση: Ορεινή πεζοπορία στο Αυγό ΞάνθηςΑνάβαση στην κορυφή Κακαρδίτσα των Αθαμανικών Όρεων, κοινώς γνωστών ως Τζουμέρκα, σε υψόμετρο 2.429 μέτρων πραγματοποίησε ο Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Ο σύλλογος είχε βρεθεί πρόσφατα στην ίδια περιοχή για ανάβαση στην κορυφή του Κόζιακα και αγναντεύοντας από εκεί νοτιοδυτικά τις ψηλές κορφές της Πίνδου περίμενε να κυλήσουν οι μέρες για να έρθει η στιγμή να επιστρέψει στα ίδια μέρη και να ανεβεί ψηλότερα.

Την Παρασκευή της 28ης Οκτωβρίου μια ορειβατική ομάδα 10 ατόμων ταξίδεψε μέχρι τη φιλόξενη γραφική Ελάτη Τρικάλων χτισμένη μέσα σε πυκνό ελατόδασος και περιτριγυρισμένη από ψηλά βουνά. Ξημερώματα της επομένης η ομάδα μετέβη οδικώς από την Ελάτη στο Γαρδίκι των Τρικάλων, για να αντικρύσει τις πρώτες πρωινές αχτίδες του ήλιου να πέφτουν πάνω σε σπίτια πέτρινα, γαντζωμένα στην απότομη πλαγιά, ανεξίτηλα σημάδια της προκοπής και της αγάπης για το γενέθλιο τόπο των Γαρδικιωτών.

Η ομάδα συνέχισε την πορεία της δυτικά σε δύσκολο χωματόδρομο μέχρι να εντοπίσει το σημείο εκκίνησης. Με καθαρό ουρανό, καλή ορατότητα και ξεκούραστο βήμα πήραν τον ανήφορο. Τα έλατα αραίωναν όσο η ομάδα ανέβαινε πιο ψηλά, ώσπου στο πρώτο διάσελο η μόνη βλάστηση ήταν χαμηλά αγριόχορτα μέσα από ακανόνιστες πέτρες και βράχια. Ο ήλιος είχε αρχίσει να ζεσταίνει τις κορφές που κύκλωναν το πέρασμα των ορειβατών και που ξεχώριζαν πια όσο η ομάδα κέρδιζε ύψος. Ακολουθώντας τα σημάδια του χάρτη η πορεία συνεχίστηκε για την κορυφή Κακαρδίτσα, την ψηλότερη κορυφή μιας μακρόστενης κορυφογραμμής, που φτάνει σε υψόμετρο 2.429 μέτρων. Ανατολικά βρίσκεται το βουνό της Παχτουρνιάσκας και βόρεια ο Καταραχιάς, που μαζί με την Κακαρδίτσα αποτελούν ουσιαστικά ένα ορεινό συγκρότημα, που χωρίζεται από τα υπόλοιπα Τζουμέρκα με το ρέμα των Μελισουργών.

Τρεις ώρες πορείας μετά η κορυφή φαινόταν πια καθαρά. Οι χιονοπτώσεις του Σεπτέμβρη χρωμάτισαν με λευκές λωρίδες τους πέτρινους όγκους πάνω από τα 2.000 μέτρα. Με αργούς ρυθμούς εξαιτίας της κούρασης και πολλή προσοχή η ομάδα συνέχισε σε πλαγιά με βράχους, σάρες και χιόνια μέχρι το πρώτο πλάτωμα στα 2.300 μέτρα, όπου σταμάτησε για ανάπαυση.
Δύο από τα μέλη της ομάδας, ο πρόεδρος Γιώργος Πετροσιάν και το μέλος Δημήτρης Τσολάκης, αφήνουν την υπόλοιπη ομάδα και συνεχίζουν για τα τελευταία μέτρα προς την κορυφή που δείχνουν δυσκολότερα. Χάνονται στο ύψος και μετά από ώρα ξαναφαίνονται γλιτώνοντας την ομάδα από αγωνία και αναμονή. Αφού συμπληρώθηκαν ήδη τέσσερις ώρες ανάβασης και αφού η ομάδα ξεκουράστηκε και χόρτασε τη θέα των ατέλειωτων κορυφών παίρνει το δρόμο της επιστροφής από συντομότερη διαδρομή και σε εφτά ώρες συνολικά φτάνει στο σημείο εκκίνησης. Την ομάδα αποτελούσαν οι Γιώργος, Δημήτρης, Φώτης, Κώστας, Τάσος, Γιάννης, Ειρήνη, Αριστοτέλης και Αναστάσιος.

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου ο σύλλογος βγαίνοντας εκτός προγράμματος διοργανώνει μια χαμηλού βαθμού δυσκολίας ορεινή πεζοπορία στην κορυφή Αυγό του Ν.Ξάνθης, Είναι η πρώτη φορά που ο σύλλογος επιλέγει αυτή τη χαμηλή κορυφή για εξόρμηση, συνήθως στο νομό Ξάνθης επιλέγονται κάποιες από τις ψηλότερες κορυφές, ωστόσο είναι μια διαδρομή ελκυστική για αρχάριους, παιδιά και νέους φίλους του βουνού, που θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και την εμπειρία της ορειβασίας. Η διαδρομή είναι συνολικά 7 χιλιόμετρα περίπου, ξεκινά από την πόλη της Ξάνθης, η ανάβαση γίνεται από το καζίνο και η κατάβαση από την κλασσική διαδρομή που περνά από το εκκλησιαστικό λύκειο και καταλήγει πάλι μέσα στην πόλη. Οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν παρά να βρεθούν στο σημείο συνάντησης στη Νομαρχία στις 8 π.μ. και να διαθέτουν το στοιχειώδη εξοπλισμό (ορειβατικά άρβυλα ή παπούτσια πεζοπορίας, αντιανεμικό αδιάβροχο, γάντια, σκούφο, καπέλο, αντηλιακό, μπατόν προαιρετικά, ελαφρύ κολατσιό, παγούρι και εφεδρικό μπλουζάκι και κάλτσες μέσα στο σακίδιό τους)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου