Επικοινωνία

Δ/νση: Βασιλεως Παυλου 10Λ, ΤΚ 69100 Κομοτηνή
Τηλ: 25310-29411, Τηλ Εξυπ.:25310-30702, email: eoskomotinis@yahoo.gr

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Πραγματοποιήθηκε ο 3ος Καθαρισμός Άλσους Νυμφαίας






Πραγματοποιήθηκε και φέτος ο καθαρισμός του άλσους Νυμφαίας το Σάββατο 21 Μαΐου.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που ο Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής συμπεριλαμβάνει στο ετήσιο πρόγραμμά του μια δράση με κοινωνικό χαρακτήρα πέρα από την ορειβατική, πεζοπορική και αναρριχητική δραστηριότητά του. Αποτελούμενος από μέλη που έχουν διαρκή στενό και μακροχρόνιο δεσμό με τη φύση και έχουν καλλιεργήσει αισθήματα σεβασμού και αγάπης για το φυσικό περιβάλλον δε θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος στην καθημερινή καταστροφή που συντελείται στο άλσος Νυμφαίας, που μπορεί να μην είναι ο κύριος χώρος δράσης του, αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα χώρο καθημερινής προπόνησης των ορειβατών και πάνω από όλα έναν πνεύμονα πρασίνου ζωτικής σημασίας για την πόλη της Κομοτηνής.





Με ζέση και πάθος για την καθιερωμένη πλέον δράση του καθαρισμού του άλσους και αντιμετωπίζοντάς την όχι τόσο ή καλύτερα όχι μόνο ως δράση αποτελέσματος, αλλά πολύ περισσότερο ως δράση εκπαιδευτική, που στοχεύει περισσότερο στο να πλάσει συνειδήσεις, παρά στο να αφήσει το δάσος «προσωρινά» καθαρό, ο σύλλογος πήρε την πρωτοβουλία να απευθυνθεί για τη φετινή εκδήλωση στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μέσω αυτής σε όλα τα δημοτικά σχολεία της πόλης, ώστε να έχουν οι μαθητές τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να δηλώσουν συμμετοχή και μέσα από αυτή να αρχίσουν να καλλιεργούν οικολογική συνείδηση, το πνεύμα του εθελοντισμού, καθώς και ένα δεσμό με το άλσος, που είναι χώρος αναψυχής και αναζωογόνησης.



Με το ίδιο πάθος διέδωσε την εκδήλωση σε όλη την πόλη με αφίσες στις κύριες δημόσιες υπηρεσίες και σε κεντρικά σημεία και μαγαζιά, μέσω διαδικτύου και με ανακοινώσεις στα τοπικά ΜΜΕ. Αρωγός στην προσπάθεια στάθηκε ο Δήμος Κομοτηνής, που φρόντισε να εξασφαλίσει στο σύλλογο υλικό, όπως σακούλες και γάντια, τη μεταφορά τους στο άλσος και τη συλλογή των απορριμμάτων.

Η προσέλευση, ωστόσο, του κόσμου το πρωί του Σαββάτου ήταν απογοητευτική. Μόλις 9 μαθητές εμφανίστηκαν, από τους οποίους τρείς ήταν μαθήτριες λυκείου, που αποφάσισαν να κάνουν ένα εποικοδομητικό διάλειμμα από τις εξετάσεις τους, πέντε μαθητές διαφόρων τάξεων του δημοτικού και ένας μικρός του νηπιαγωγείου που ήρθε με την υπόλοιπη οικογένεια του για να συνδράμει.



Συνολικά 53 άτομα, μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου, μέλη της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης και της Ομάδας Εθελοντών «Βελανιδιά» και άλλοι ενεργοί πολίτες της Κομοτηνής βούτηξαν κυριολεκτικά στις χαράδρες που βρίθουν απορριμμάτων, σάρωσαν τα μονοπάτια και τις πλαγιές, δούλεψαν σκληρά μέχρι το μεσημέρι και συγκέντρωσαν σωρούς σκουπιδιών σε διάφορα σημεία παρακείμενα του δρόμου, για να τα συλλέξουν τα απορριμματοφόρα του Δήμου. Τα χέρια ήταν λίγα, η ψυχή όμως δυνατή.





Η εικόνα του δάσους βελτιώθηκε κατά πολύ, αλλά για πόσο; Τόνοι σκουπιδιών εξακολουθούν να θάβονται στις χαράδρες, η εικόνα εγκατάλειψης από τα ρημαγμένα κιόσκια, παγκάκια και κάγκελα είναι εμφανής. Οι ασυνείδητοι που πετούν με ευκολία και χωρίς τύψεις τα πλαστικά κύπελλα, πιάτα, μπουκάλια και ό,τι άλλο μπορεί ή όχι να φανταστεί κανείς λεηλατούν και ρημάζουν το δάσος και σφετερίζονται εγκληματικά το δικαίωμα όλων στην καθαρή φύση και στον καθαρό αέρα.



Ο Ορειβατικός Σύλλογος άρχισε ήδη να κατασκευάζει καινούριους πάγκους στη θέση των παλιών κατεστραμμένων στον πρώτο χώρο αναψυχής που συναντά κανείς μπαίνοντας στο άλσος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκατάλειψή του και ως μια εθελοντική προσφορά στην αποκατάσταση του άλσους.






Ας ελπίσουμε ότι η μικρή συμμετοχή και ανταπόκριση του κόσμου δε θα πτοήσει ηθικά το σύλλογο στη διοργάνωση του 4ου καθαρισμού του χρόνου, ότι η εκδήλωση θα καθιερωθεί ως μια πράξη διεκδίκησης εκ μέρους των πολιτών ενός πολύτιμου αγαθού που τους ανήκει και ότι οι πολίτες της Κομοτηνής θα ξυπνήσουν και θα σηκωθούν από τις καρέκλες της πλατείας για να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.





Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ευχαριστεί θερμά τα μέλη που αφιέρωσαν χρόνο και κόπο για τη διοργάνωση, και κυρίως τα μέλη και τους πολίτες που συμμετείχαν υπερβαίνοντας κάθε μικρότητα και εγωισμό σε σχέση με την προέλευση των σκουπιδιών και το φορέα της ευθύνης να τα συλλέξει και θέτοντας σαν προτεραιότητα τη συμμετοχή τους σε σχέση με τις άλλες τυχόν ασχολίες τους.

Ευχαριστεί ιδιαίτερα:

Το Δήμο Κομοτηνής και ιδιαίτερα την Νατάσα Λιβεριάδου για την άμεση ανταπόκριση και την πολύτιμη αρωγή.

Τον Τάσο Παπαγιαννάκη, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Αν.Μακεδονίας-Θράκης για τη στήριξη της προσπάθειας.

Τους Γιώργο Ιωαννίδη, υπεύθυνο του γραφείου αγωγής υγείας της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης και Ευδοκία Καρβέλα, υπεύθυνη της περιβαλλοντικής αγωγής, για τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση.

Τα μέλη της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης και της Ομάδας Εθελοντών «Βελανιδιά» για την εποικοδομητική συμμετοχή τους στο δύσκολο έργο της συγκομιδής των σκουπιδιών μέσα στις απόκρημνες χαράδρες.

Τον Κων/νο Λιούρτα για την προσφορά της ξυλείας για την κατασκευή των πάγκων.

Τους μαθητές:
Κωνσταντίνο Πολυζωίδη (2ο νηπιαγωγείο), Αναστασία Πολυζωίδου (2ο δημοτικό), Μαρία Σισμανίδου, Αφροδίτη Καρανικολάου, Ζωή Καζακοπούλου (3ο δημοτικό), Κωνσταντίνο Τόκα (4ο γυμνάσιο), Θωμαή Γκιόση, Βιβή Στιλπνοπούλου και Ελένη Τζωρτζίδου (3ο Λύκειο) για το πνεύμα εθελοντισμού που τους διακρίνει.

1 σχόλιο:

  1. Σημαντικότατη παράλειψη ότι συμμετείχε ομάδα απο τους Komotinistas!!!τους οποίους και ευχαριστούμε έστω και καθυστηρημένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή