Επικοινωνία

Δ/νση: Βασιλεως Παυλου 10Λ, ΤΚ 69100 Κομοτηνή
Τηλ: 25310-29411, Τηλ Εξυπ.:25310-30702, email: eoskomotinis@yahoo.gr

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Εξόρμηση Μπέλλες - Λίμνη Κερκίνη το τριήμερο 13-15 Μαΐου










ΜΠΕΛΛΕΣ – ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ

Εξόρμηση στο όρος Μπέλλες του νομού Σερρών διοργανώνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής για το τριήμερο 13-15 Μαΐου.



Το Μπέλλες είναι ένα μακρόστενο βουνό, μήκους 50 χλμ περίπου, που σχηματίζει μια απότομη κορυφογραμμή κατά μήκος των συνόρων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και τα Σκόπια. Αυτή είναι η διαχωριστική γραμμή που ορίζει τα σύνορα μας από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το νότιο μέρος του βουνού ανήκει στη ...χώρα μας, το βορειοανατολικό στη Βουλγαρία και το βορειοδυτικό στα Σκόπια. Τα σύνορα των τριών χωρών συμπίπτουν στο Τριεθνές, σε υψόμετρο 1.883. Η υψηλότερη κορυφή του όμως φθάνει τα 2.031 μ. που ποικίλλει σε ονομασίες (Καλαμπάκα, Ιστίμπεη, Ράντομιρ) και προσφέρει εκπληκτική θέα στις λίμνες Κερκίνη και Δοϊράνη.



Το όρος Κερκίνη είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Η ονομασία Μπέλλες δόθηκε αργότερα και υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευσή της. Η μια εκδοχή είναι ότι έχει προέλευση σλαβική και σημαίνει «λευκό». Η άλλη εκδοχή είναι ότι είναι βλάχικη ονομασία και σημαίνει «το ωραίο βουνό» («Bella Montagna»).

Οι ψηλές κορυφές του είναι γυμνές με ελάχιστο πράσινο. Η απουσία βραχωδών σχηματισμών έχει αποτέλεσμα τη δασοκάλυψη του βουνού κυρίως στη μεσαία και κατώτερη ζώνη από πλατάνια, καστανιές και βελανιδιές. Στα ψηλότερα συναντώνται πυκνά δάση πεύκων, οξιάς και σημύδας.

Το ενδεικτικό πρόγραμμα της εξόρμησης είναι το εξής:

Παρασκευή 13.5:
Το μεσημέρι αναχώρηση από Κομοτηνή. Υπάρχει πιθανότητα η μετάβαση στην Κερκίνη να γίνει με λεωφορείο, διαφορετικά θα γίνει με ιδιωτικά μέσα.
Άφιξη σε ξενώνα στον οικισμό Κερκίνης, τακτοποίηση σε δωμάτια και ομαδική βραδινή έξοδος σε ψαροταβέρνα του χωριού. Συζήτηση για τις λεπτομέρειες της ανάβασης με τον οδηγό.

Σάββατο 14.5:
Πρωινό ξύπνημα και ανάβαση στην κορυφή Καλαμπάκα σε υψόμετρο 2.031 μέτρα. Η ανάβαση είναι Βαθμού Δυσκολίας 3, οι ώρες πορείας υπολογίζονται στις 12 συνολικά, και η διαδρομή καλύπτει μεγάλη υψομετρική διαφορά και περιλαμβάνει μεγάλες κλίσεις, οπότε η συμμετοχή στην ανάβαση προϋποθέτει πολύ καλή φυσική κατάσταση και σχετική εμπειρία. Αντενδείκνυται η συμμετοχή αρχαρίων.




Για όσους δεν συμμετέχουν στην ανάβαση θα υπάρχει εναλλακτικό πρόγραμμα περιήγησης στη λίμνη Κερκίνη μέσω των δραστηριοτήτων που οργανώνονται από το "Περιηγητικό Οικολογικό Κέντρο Κερκίνης - Μπέλλες", γνωστότερο ως "Οικοπεριηγητής", που μπορεί να περιλαμβάνουν ποδηλασία περιμετρικά της λίμνης, ιππασία, κανό ή βόλτα με καραβάκι στη λίμνη και ξενάγηση στις φωλιές των κορμοράνων και των ερωδιών. Την εποχή αυτή αναμένεται τα νούφαρα στην λίμνη να είναι ανθισμένα.



Επιστροφή από την ανάβαση αργά το απόγευμα. Ξεκούραση και προαιρετική βραδινή συγκέντρωση για φαγητό σε ταβέρνα σε έναν από τους γραφικούς οικισμούς της περιοχής.

Κυριακή 15.5:
Δραστηριότητες γύρω από τη λίμνη με τον Οικοπεριηγητή για όλη την ομάδα των συμμετεχόντων. Αναχώρηση νωρίς το απόγευμα. Εναλλακτικά την Κυριακή μπορούμε να επισκεφθούμε το φράγμα της Κερκίνης ή τα σπήλαια Μααρά (υπόγειο ποτάμι) και της Αλιστράτης. Αναχώρηση για Κομοτηνή.



Το συνολικό κόστος της συμμετοχής στην εξόρμηση θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των συμμετεχόντων, που θα καθορίσει τον τρόπο μετάβασης και τη διαμονή. Ένας πρόωρος υπολογισμός προσεγγίζει τα 75 €, που περιλαμβάνει τη μετακίνηση και τη διαμονή στον ξενώνα για δύο νύχτες με πρωινό. Για παιδιά κάτω των 12 ετών το κόστος συμμετοχής υπολογίζεται περίπου 60 €. Όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα της εξόρμησης και το τυχόν επιπλέον κόστος είναι προαιρετικό. Το ακριβές ποσό θα ανακοινωθεί μετά τη λήξη των δηλώσεων συμμετοχής.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να γίνουν έγκαιρα μέχρι 9 Μαΐου προκαταβάλλοντας το ποσό των 40 € στον «καφενέ» του Γιώργου Πετροσιάν, το στέκι του ορειβατικού συλλόγου, απέναντι από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Για πληροφορίες σχετικά με την εξόρμηση μπορείτε να απευθύνεστε στους υπεύθυνους διοργανωτές: Γιώργο Χριστοφορίδη (6977991586) και Χριστίνα Σόφτα (6981994810).

Για τη διαμονή στον ξενώνα θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Αν ο αριθμός των ενδιαφερομένων υπερβεί τις δυνατότητες φιλοξενίας του ξενώνα, θα γίνει προσπάθεια κάλυψης των αναγκών διαμονής σε κοντινό ξενοδοχείο, διαφορετικά θα πρέπει όσοι μείνουν εκτός λίστας να φροντίσουν τη διαμονή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου