Επικοινωνία

Δ/νση: Βασιλεως Παυλου 10Λ, ΤΚ 69100 Κομοτηνή
Τηλ: 25310-29411, Φαξ: 2122222676 Τηλ Εξυπ.:25310-30702, email: eoskomotinis@yahoo.gr

Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018

Παπίκιο Ροδόπης με τους ΕΟΣ Κομοτηνής και ΕΟΣ Θεσσαλονίκης

Παπίκιο ή "Αητόβουνο" (υψόμετρο 1483μ.): Στα βήματα των μοναχών του 11ου αιώνα.

Ίσως είναι ένα από τα βουνά, που προσελκύει πολλούς ορειβάτες και περιπατητές. Ενδεχομένως και η τοποθεσία του το ευνοεί ιδιαίτερα, λόγω δυσκολίας στην προσβασιμότητα και υψoμετρική διαφοράς. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι υστερεί ενδιαφέροντος, ποικιλομορφίας σε χλωρίδα και πανίδα και σε αρχαιολογικό «πλούτο» από άλλες κορυφές της Ελλάδας.

Η ανάβαση έχει ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας. Καλό είναι να διαθέτετε κάποιο τζιπ, χωρίς όμως αυτό να κρίνεται και απαραίτητο, αφού ο δρόμος είναι βατός στα περισσότερα σημεία του. Αυτό, που δεν θα σας δυσκολέψει είναι το

 γεγονός ότι υπάρχει επαρκής σήμανση.  Η θέα από ψηλά είναι εκπληκτική με αυξημένη ορατότητα προς τον κάμπο της Κομοτηνής, το Πόρτο Λάγος, ακόμα και την Θάσο. Αρκεί βέβαια να μην συναντήσετε ομίχλη γιατί τότε για να δείτε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να βάλετε την φαντασία σας να δουλέψει.

Από το όρος Παπίκιο σχηματίζονται οι ποταμοί Βοζβόζης (στην αρχή του ονομάζεται Χιονόρεμα) που καταλήγει στην λίμνη Ισμαρίδα και ο Ασπροπόταμος ή Τραύος που καταλήγει στην λίμνη Βιστονίδα.
25η Μαρτίου 2018 με τους ΕΟΣ Κομοτηνής και Θεσσαλονίκης

Ανήμερα της εθνικής επετείου - ημέρα μνήμης αλλά και παρελάσεων 38 φίλοι από τον Ορειβατικό Σύλλογο της Θεσσαλονίκης επισκεπτόμενοι τις ημέρες αυτές την Κομοτηνή (τη προηγούμενη ημέρα επιχείρησαν διαδρομή στη Κορυφή Ίσμαρος Μαρώνειας) με την προσθήκη άλλων 7 μελών του ΕΟΣ Κομοτηνής δημιούργησαν μια ομάδα που από κοινού περπάτησαν μέχρι την κορυφή Παπίκιο Ροδόπης που βρίσκεται στα 1483μ. και είναι η ψηλότερη του Νομού μας. 

Ο καιρός αν και βροχερός την προηγούμενη έδειξε συναινετικός στο εγχείρημα αυτό των φίλων από την Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή και δεν τους χάλασε το χατήρι. Η αλλαγή της ώρας βέβαια οι εκδηλώσεις μνήμης και η δυσκολία ανάβασης αλλά και χρονοβόρα (8 ώρες συνολική διάρκεια) αποθάρρυνε και άλλους φίλους να ενταχθούν στην ομάδα!

Η ομάδα από την αρχή έδειξε την διάθεση της αφού κατά την πορεία χωρίστηκε σε 2 γκρούπ, αυτούς που θα ανέβαιναν στην κορυφή και τους υπόλοιπου που θα κάλυπταν το μισό αυτής. Το φρέσκο χιόνι αλλά και η ομίχλη της διαδρομής από τα 1000 μέτρα και πάνω δεν απέτρεψε τους 31 συνολικά ορειβάτες να φτάσουν στα 1483μ. της Κορυφής,  να ανταλλάξουν χαιρετισμούς εκ μέρους των δύο Προέδρων των αδελφών Συλλόγων και αφού ο καιρός δεν τους επέτρεψε να θαυμάσουν το τοπίο να αποθανατίσουν τη στιγμή με αναμνηστικές φωτογραφίες κάτω απο την Ελληνική σημαία στο ψηλότερο σημείο του Νομού Ροδόπης.

Η ομάδα στη συνέχεια των 31 ακολουθώντας την ίδια διαδρομή, διασχίζοντας το Φυλάκιο Μαχαίρα και το αναδασωμένο δάσος με θασίτικη πεύκη που εκτείνεται από το καταφύγιο της Ε.Ο.Δ. Κομοτηνής μέχρι τον οικισμό Θάμνα κατέληξε σε ένα εστιατόριο της περιοχής οπού και γευμάτισε τηρώντας το έθιμο της ημέρας αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου