Επικοινωνία

Δ/νση: Βασιλεως Παυλου 10Λ, ΤΚ 69100 Κομοτηνή
Τηλ: 25310-29411, Φαξ: 2122222676 Τηλ Εξυπ.:25310-30702, email: eoskomotinis@yahoo.gr

Σάββατο, 14 Απριλίου 2012

Διακήρυξη Ορειβατικής Δεοντολογίας

Αναδημοσίευση από Χ.Ο.Σ. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ (www.facebook.com/pages/ΧΟΣ-ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ/320948597919)


Διακήρυξη Ορειβατικής Δεοντολογίας

Δραστηριότητες - Ορειβασία


Όπως έχει τροποποιηθεί και εγκριθεί στο Πόρτο, 10.10.2009

1. Ατομική ευθύνη
Ορειβάτες και αναρριχητές ασκούν το άθλημά τους σε καταστάσεις όπου υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος και, όπου η εξωτερική βοήθεια μπορεί να μην είναι διαθέσιμη. Μ’ αυτό κατά νου, θα ασκήσουν αυτή τη δραστηριότητα με δικό τους κίνδυνο και είναι υπεύθυνοι για τη δική τους ασφάλεια. Οι ενέργειες των ατόμων δεν θα πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τους γύρω τους ούτε να βλάπτουν το περιβάλλον. Για παράδειγμα, η τοποθέτηση ασφαλειών σε νέες ή υφιστάμενες διαδρομές δεν μπορεί αυτομάτως να θεωρηθεί ως αποδεκτή .

2. Ομαδικό πνεύμα
Τα μέλη μιας ομάδας πρέπει να είναι έτοιμα να κάνουν συμβιβασμούς, προκειμένου να εξισορροπήσουν τις ανάγκες και τις ικανότητες του συνόλου της ομάδας. Η ανάβαση θα είναι πάντα πιο επιτυχημένη όταν τα μέλη της υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον.

3. Αναρριχητική και Ορειβατική Αλληλεγγύη
Κάθε άτομο που συναντάμε στα βουνά ή σ’ ένα βράχο αξίζει τον ίδιο βαθμό σεβασμού. Ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές και αγχωτικές καταστάσεις, θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε πάντα τους άλλους, όπως θα θέλαμε να αντιμετωπίζουν τους εαυτούς μας.

4. Επισκεπτόμενοι Ξένες Χώρες
Όταν είμαστε επισκέπτες σε ξένες χώρες, θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε πάντα ευγενικά και με αυτοσυγκράτηση. Θα πρέπει να δείξουμε σεβασμό στους ντόπιους και την κουλτούρα τους - αυτοί είναι οι οικοδεσπότες μας. Θα πρέπει να σεβαστούμε την τοπική δεοντολογία αναρρίχησης και το στυλ και ποτέ δεν ανοίγουμε οπές ή τοποθετούμε βίδες όπου υπάρχει μια παραδοσιακή δεοντολογία ενάντια σ’ αυτό ή όπου δεν υπάρχει καμία τοπικά καθιερωμένη δεοντολογία. Θα σεβαστούμε τα ιερά βουνά και άλλους ιερούς τόπους και πάντα αναζητούμε τρόπους για να επωφεληθούν και να βοηθηθούν οι τοπικές οικονομίες και οι άνθρωποι. Η κατανόηση των ξένων πολιτισμών αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης αναρριχητικής εμπειρίας.

5. Αρμοδιότητες των οδηγών βουνού και άλλων Αρχηγών
Οι επαγγελματίες οδηγοί ορειβασίας, άλλοι αρχηγοί και μέλη ομάδων που οδηγούν, θα πρέπει ο καθένας να κατανοήσουν τους αντίστοιχους ρόλους τους και να σέβονται τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των άλλων ομάδων και ατόμων. Στη δήλωση αυτή, αναγνωρίζουμε τα υψηλά πρότυπα της πρακτικής που επιτυγχάνονται με τον δικό τους επαγγελματικό φορέα των οδηγών βουνού.

6. Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, Πεθαίνοντας και Θάνατος
Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και καταστάσεις που οδηγούν σε σοβαρά ατυχήματα και θάνατο. Όλοι οι συμμετέχοντες σε αθλήματα του βουνού θα πρέπει να έχουν σαφή αντίληψη των κινδύνων και την ανάγκη να διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα, γνώσεις και εξοπλισμό. Πρέπει να είναι έτοιμοι να βοηθήσουν άλλους στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή ατυχήματος και επίσης να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας τραγωδίας. Εκφράζεται η ελπίδα ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις, ειδικότερα, θα προειδοποιούν τους πελάτες τους ότι στους στόχους τους πρέπει να μπορούν να θυσιαστούν για να βοηθήσουν τους άλλους που βρίσκονται σε κίνδυνο

7. Πρόσβαση και προστασία
Πιστεύουμε ότι η ελευθερία της πρόσβασης στα βουνά και τους απότομους βράχους με υπευθυνότητα είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα. Πρέπει πάντα να ασκούμε τις δραστηριότητές μας με έναν περιβαλλοντικά ευαίσθητο τρόπο και να είμαστε δυναμικοί στη συντήρηση της φύσης και του τοπίου. Πρέπει πάντα να σεβαστούμε τους περιορισμούς και τους κανονισμούς πρόσβασης που συμφωνούνται από τους ορειβάτες με τις οργανώσεις και τις αρχές προστασίας της φύσης.

8. Ύφος
Η ποιότητα της εμπειρίας και πώς θα λύσουμε ένα πρόβλημα είναι σημαντικότερα από το εάν πετύχουμε. Πρέπει πάντα να προσπαθούμε να μην αφήσουμε κανένα ίχνος στο βράχο ή στο βουνό.

9. Πρώτες αναβάσεις
Η πρώτη ανάβαση μιας διαδρομής ή ενός βουνού είναι μια δημιουργική πράξη. Πρέπει να ολοκληρωθεί κατά τρόπο τουλάχιστον τόσο καλό όσο το ύφος και οι παραδόσεις περιοχής. Ο τρόπος που επιτεύχθηκε η ανάβαση πρέπει να αναφερθεί με ακρίβεια.

10. Χορηγίες, Διαφήμιση και Δημόσιες Σχέσεις
Η συνεργασία μεταξύ των χορηγών και των ορειβατών ή των αναρριχητών πρέπει να είναι μια επαγγελματική σχέση που εξυπηρετεί το ύψιστο συμφέρον του αθλήματος της ορειβασίας. Είναι ευθύνη της αθλητικής ορειβατικής κοινότητας να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει και τα μέσα και το κοινό κατά τρόπο δυναμικό.

11. Χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου στην ορειβασία
Η χρήση του συμπληρωματικού οξυγόνου στην ορειβασία μεγάλου υψομέτρου είναι υπό συζήτηση εδώ και πολλά χρόνια. Σ’ αυτή τη συζήτηση, τα διαφορετικά στοιχεία σχετικά με το θέμα μπορούν να διακριθούν σε ιατρικές πτυχές και ηθικά ζητήματα. Οι ιατρικές πτυχές θα πρέπει να είναι πρωταρχικής σημασίας για όλους τους ορειβάτες. Οι ηθικές εκτιμήσεις αφήνονται καλύτερα στον κάθε ορειβάτη, υπό τον όρο ότι, εάν ένας ορειβάτης χρησιμοποιεί οξυγόνο, πρέπει να σχεδιάσει να απομακρύνει τις χρησιμοποιημένες φιάλες από το βουνό.

12. Μεγάλου υψομέτρου καθοδηγούμενες εμπορικές αποστολές
Εκφράζεται η ελπίδα ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις, ειδικά εκείνες που δεν έχουν προσόντα, που προσπαθούν 8000m ή άλλες ανάλογες κορυφές που προσφέρουν περιορισμένες δυνατότητες διάσωσης θα αναγνωρίσουν τους περιορισμούς των πελατών στη φροντίδα τους.. Πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πελατών τους και επίσης να προειδοποιούν τους πελάτες τους ότι τα σχέδια μπορεί να πρέπει να περιοριστούν για να βοηθήσουν άλλους στο βουνό που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η UIAA είναι η διεθνής ομοσπονδία ορειβασίας και αναρρίχησης. Συγκεντρώνει εκατομμύρια ανδρών, γυναικών και παιδιών που ενώνονται από το πάθος τους για τα βουνά.
Πηγή: www.theuiaa.org Μετάφραση: Ν. Μαστορογιάννης

Όλες οι φωτογραφίες δίνονται ευγενικά από τον Mark Richey

Δημοσιεύθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη την Παγκόσμια Ημέρα βουνού, Στις 11 Δεκεμβρίου 2009 και αποτελεί το επιστέγασμα της Διακύρηξης του Τυρόλου.
See Translation
UIAA - International Mountaineering and Climbing Federation
www.theuiaa.org
UIAA - Official International Mountaineering and Climbing Federation, partner of International Olympic Committee

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου