Επικοινωνία

Δ/νση: Βασιλεως Παυλου 10Λ, ΤΚ 69100 Κομοτηνή
Τηλ: 25310-29411, Τηλ Εξυπ.:25310-30702, email: eoskomotinis@yahoo.gr

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Η αναρριχητική συνάντηση στα Μετέωρα, η ανάβαση στον Κόζιακα, οι επόμενες δράσεις σε Πάτερμα-Μύτικα και Γράμμο





Δραστήριος και το περασμένο τριήμερο 16-18 Σεπτεμβρίου αποδείχθηκε ο ορειβατικός σύλλογος Κομοτηνής. 16 μέλη του μετέβησαν στην περιοχή των Τρικάλων, οι 6 αναρριχητές για να συμμετέχουν στην 23η αναρριχητική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα Μετέωρα και οι 10 ορειβάτες για να πραγματοποιήσουν ανάβαση στον υπέροχο Κόζιακα.

Οι αναρριχητές, με υπεύθυνο τον εκπαιδευτή Αρχοντή Εξακοΐδη, πραγματοποίησαν διαδρομές σε βράχους των Μετεώρων (Ντούπιανη, Άλυσσο & Αμπάρια). Στη συνάντηση συμμετείχαν 450 αναρριχητές από όλη την Ελλάδα και παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της τουρκικής ορειβατικής ομοσπονδίας, ο πρόεδρος της αντίστοιχης ομοσπονδίας της Fyrom, εκπρόσωποι και αναρριχητές από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σερβία. Το Σάββατο το πρωί πραγματοποιήθηκαν οι 13οι αγώνες αναρρίχησης bouldering και πραγματοποιήθηκαν αναρριχήσεις από τους συμμετέχοντες. Το βράδυ έγινε παρουσίαση της δράσης του ορειβάτη Μιχάλη Στύλλα από τις αναβάσεις τoυ και αναρριχήσεις του στα βουνά του κόσμου καθώς και προβολή της ταινίας «The wildest dream». Κατόπιν η Ε.Ο.Ο.Α. παρέθεσε γεύμα σε όλους τους συμμετέχοντες στο κάμπινγκ Καστράκι. Η 23η αναρριχητική συνάντηση έληξε τη Κυριακή με αναρριχήσεις από όλους τους συμμετέχοντες στους βράχους των Μετεώρων.

Όσο για τους ορειβάτες, με υπεύθυνο τον πρόεδρο Γιώργο Πετροσιάν, μετέβησαν και διανυκτέρευσαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στον γραφικό οικισμό της Ελάτης, που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού και νωρίς το πρωί το Σαββάτου συναντήθηκαν με τον ντόπιο δεινό ορειβάτη Νίκο Κρούπη, που τους συνόδευσε στην κορυφή του όρους Κόζιακα σε υψόμετρο 1.900 μέτρων. Από την κορυφή η ομάδα είχε θέα όλων των γύρω κορυφών, συζήτησε για τις διαδρομές που πραγματοποιούνται στην περιοχή και ανανέωσε με το φίλο συνορειβάτη το ραντεβού της για την επόμενη χρονιά για ανάβαση σε μια από τις άλλες ψηλές κορυφές του νομού, μιας και η Ελάτη ως αφετηρία είναι ένας ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός.

Με μια χαμηλού βαθμού δυσκολίας ορεινή πεζοπορία, που απευθύνεται και σε αρχάριους ορειβάτες και φίλους του βουνού συνεχίζεται την επόμενη Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα του συλλόγου. Η διαδρομή ξεκινά κοντά από τον οικισμό Πάτερμα στην κοιλάδα του ποταμού Αμυγδαλόρεμα, όπου υπάρχει γέφυρα με δύο τόξα της τουρκικής περιόδου και καταλήγει στον οικισμό Άνω Μύτικας, που απέμειναν πια ελάχιστοι κάτοικοι (6 στην απογραφή του 2001). Είναι και οι δύο οικισμοί γραφικά και χαρακτηριστικά Πομακοχώρια του Ν.Ροδόπης και η διαδρομή που θα πραγματοποιηθεί ενδείκνυται για αρχάριους και παιδιά. (Βαθμός Δυσκολίας 1 - Διάρκεια πορείας 6 ώρες συνολικά - Υψόμετρο 986 μέτρα). Η πεζοπορία καλύπτει υψομετρική διαφορά 681 μέτρα. Απαιτείται στοιχειώδης εξοπλισμός βουνού, όπως σακίδιο, άρβυλα εύκαμπτα ή παπούτσια πεζοπορίας, παγούρι, γυαλιά, καπέλο, αντηλιακό, εφεδρικές κάλτσες και μπλούζα, αδιάβροχο αντιανεμικό ελαφρύ, μπατόν (προαιρετικά), ατομικό φαρμακείο. Υπεύθυνοι: Γιώργος Χριστιφορίδης, Στέλιος Αθανασιάδης. Περισσότερες πληροφορίες: 25310-30702 (Γιώργος Πετροσιάν), 6981994810 (Χριστίνα Σόφτα).

Στο μεταξύ, τρέχει και η προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής για την εξόρμηση στον Γράμμο, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 7-9 Οκτωβρίου. Ο Γράμμος είναι το τέταρτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, τον Σμόλικα και τον Βόρα, με την κορυφή του να φτάνει σε υψόμετρο 2.521 μέτρα. Ο όγκος του βρίσκεται στα ελληνοαλβανικά σύνορα και καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα του νομού Ιωαννίνων, το νοτιοδυτικό του νομού Καστοριάς όσο και ένα τμήμα της νοτιοανατολικής Αλβανίας. Ουσιαστικά είναι τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου. Ο Γράμος (ή Γράμμος) είναι ορεινό χωριό του νομού Καστοριάς σε πολύ μικρή απόσταση από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.380 μέτρων στις πλαγιές του Γράμμου και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας. Παλαιοτέρα ο οικισμός είχε την βλάχικη ονομασία Γράμμο(υ)στα μέχρι το 1927. Ο Γράμος σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 28 κατοίκους. Τις προηγούμενες δεκαετίες είχε ερημώσει τελείως, αλλά τα τελευταία χρόνια αρχίζει να αξιοποιείται τουριστικά.Πάνω από το χωριό βρίσκεται η ψηλότερη κορυφή του Γράμμου καθώς και η Δρακόλιμνη του Γράμμου, με αποτέλεσμα το χωριό να είναι αφετηρία ορειβατών. Απέχει 70 χλμ. από την Καστοριά. Η ανάβαση στην κορυφή είναι βαθμού δυσκολίας 3, απαιτείται πολύ καλή φυσική κατάσταση και εμπειρία στην ορειβασία και ανάλογος εξοπλισμός. (Διάρκεια πορείας: ώρες 10 - Υψομετρική διαφορά 1.121 μέτρα - Υπεύθυνος: Σπύρος Κούτρας (6972325463). Διαμονή στο καταφύγιο (http://www.grammos.com/). Οι θέσεις για το καταφύγιο είναι περιορισμένες (11) και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, εναλλακτικά όμως προβλέπεται διαμονή σε αντίσκηνα. Μετάβαση με ιδιωτικά μέσα (τα τελευταία χιλιόμετρα σε χωματόδρομο). Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 2 Οκτωβρίου στον καφενέ του Πετροσιάν, προκαταβολή 40€, που καλύπτει το κόστος διαμονής στο καταφύγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου