Επικοινωνία

Δ/νση: Βασιλεως Παυλου 10Λ, ΤΚ 69100 Κομοτηνή
Τηλ: 25310-29411, Τηλ Εξυπ.:25310-30702, email: eoskomotinis@yahoo.gr

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Παπίκιο Ροδόπης 1483μ. (27-2-2011)

Παπίκιο ή "Αητόβουνο" ή  "Καρτάλ Ντάγ" (τουρκ. ονομασία).

27-2-2011 ΕΟΣ Κομοτηνής Παπίκιο Ροδόπης 

Αυτή τη Κυριακή 22 μέλη του Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής ακολουθώντας το πρόγραμμα πραγματοποίησαν ανάβαση στη κορυφή Παπίκιο Ροδόπης, όπου κατάφεραν να φτάσουν στη κορυφή του Νομού και να θαυμάσουν το λευκό τοπίο απο το υψόμετρο των 1483μ. 
Το Παπίκιο αποτελεί το μεγαλύτερο ορεινό όγκο στο Β.Δ. άκρο του Ν. Ροδόπης στα σύνορα με τη Βουλγαρία και Β.Δ. της Κομοτηνής και ταυτόχρονα το ανατολικότερο τμήμα της οροσειράς της Ροδόπης. Το μεγαλύτερο μέρος του Παπικίου βρίσκεται στην Ελλάδα. Η ονομασία του αναφέρεται απο τον 12ο αιώνα όταν το όρος υπήρξε απο τα σημαντικότερα μοναστικά κέντρα του Βυζαντίου την περίοδο του 11ου-12ου αιώνα. Ερείπια των μνημείων βρίσκονται στις Ν.-Ν.Δ. πλαγιές του και μεταξύ των οικισμών Πολυάνθος, Ληνός, Σώστης, Μίσχος και Κερασιά.


27-2-2011 Παπίκιο Ροδόπης ΕΟΣ Κομοτηνής

Απο το όρος Παπίκιο σχηματίζονται οι ποταμοί Βοζβόζης (στην αρχή του ονομάζεται Χιονόρεμα) που καταλήγει στην λίμνη Ισμαρίδα και ο Ασπροπόταμος ή Τραύος που καταλήγει στην λίμνη Βιστονίδα. Η ονομασία Μποσμπός ή Ποσπός που αναφέρουν διάφορα βιβλία και χάρτες είναι λανθασμένη (προφέρεται μόνο ενα μέρος του ποταμού απο ντόπιους κάτοικους της περιοχής).

Στα Δυτικά και Ν.Δ. του Παπίκιου βρίσκεται ο ποταμός Κομψάτος με την κοιλάδα του, ο οποίος έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατεύομενων περιοχών και έχει χαρακτηριστεί σημαντική περιοχή για τα πουλιά.

Το Παπίκιο διασχίζει και το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων αποστάσεων Ε6 (διερχόμενο απο Σάτρες-Τρίκορφο-Κρυστάλλη-Κερασιά-Σώστης) και καταλήγει στον Ίσμαρο Μαρώνειας. Το βουνό έχει εκτεταμένα δάση απο οξύες, δρυές, μαύρη πεύκη κ.α., ενώ τα πετρώματα που συναντά κανείς είναι γνεύσιοι και σχιστόλιθοι με μάρμαρα.

Στο Παπίκιο βρίσκεται και το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής "Χ.Δήμου" στο υψωμα Φύλακας 1030μ. το οποίο διαθέτει 50 κλίνες για φιλοξενία.

27-2-2011 Παπίκιο Ροδόπης ΕΟΣ Κομοτηνής

 
Υπενθυμίζουμε ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο ο Σύλλογος πραγματοποιεί διήμερη ανάβαση στο ορεινό συγκρότημα Τζένας (Βόρας) που βρίσκεται στην Β.Α. πλευρά του Ν. Πέλλης και στα σύνορα με το κράτος των Σκοπίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου