Επικοινωνία

Δ/νση: Βασιλεως Παυλου 10Λ, ΤΚ 69100 Κομοτηνή
Τηλ: 25310-29411, Τηλ Εξυπ.:25310-30702, email: eoskomotinis@yahoo.gr

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Τίμησαν τον προστάτη του καταφυγίου Άγιο Δημήτριο.


Ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου 28 ορειβάτες και φίλοι του Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής επέλεξαν να επισκεφτούν και να προσκυνήσουν το ομώνυμο εκκλησάκι του καταφυγίου "Χ. Δήμου" ανταλλάσοντας ευχές, συνδιάζοντας έτσι μια θαυμάσια ημέρα με την προσφιλή τους δραστηριότητα την εξόρμηση τους στην φύση.
Η ανάβαση πραγματοποίηθηκε την Κυριακή 24 Οκτωβρίου απο το σηματοδοτημένο μονοπάτι που ξεκινάει απο την τοποθεσία Ζαρίτα (10 χλμ έξω απο το χωριό Σύμβολα Ροδόπης) και μέσω αυτού, καλύψανε απόσταση 5 χιλιομέτρων μέσα απο την κατάφυτη απο οξιές περιοχή της Μικρής Άδας.
Η ομάδα αποτελείτο απο 14 ορειβάτες η οποία, αφού έκανε τις απαιτούμενες στάσεις για να αποθανατίσει το ανεκτίμητο τοπίο της φύσης (πανύψηλα δέντρα οξιάς, πλήθος μανιταριών που συνάντησε στο διάβα της) προσέγγισε το καταφύγιο "Χ. Δήμου" σε λιγότερο απο 1.30 ώρα.

Σε υψόμετρο χιλίων μέτρων (1050μ.) βρίσκεται το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής, το οποίο έχει τη δυνατότητα διαμονής 50 ατόμων. Το καταφύγιο το οποίο αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων του ορειβατικού συλλόγου και είναι ο αποκλειστικός φορέας διαχειρίσης και αξιοποίησης του (μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδιάς Ορειβασίας και Αναρρίχισης), διαθέτει τρεχούμενο νερό, πυροσβεστικούς κρουνούς, ηλεκτρογεννήτρια, ασύρματο, 2 τζάκια, τραπεζαρία καθώς και εκκλησία στο προάυλιο χώρο.

Το καταφύγιο είναι αφετηρία πολλών διαδρομών προς την ορεινή Ροδόπη. Μια διαδρομή διέρχεται από παρθένο δάσος οξιάς και φθάνει στο χιονόρεμα, χείμαρρο συνεχούς ροής, και στη συνέχεια καταλήγει στην περιοχή Μύστρα του Παπικίου όρους. Άλλη διαδρομή καταλήγει στο παραδοσιακό χωριό Μικρή Άδα. Η ευρύτερη περιοχή του καταφυγίου προσφέρεται για κατασκηνώσεις για κοντινές ή μακρινές διαδρομές εντός των δασοσυστάδων, καθώς και για οικολογική εκπαίδευση και αθλητική προετοιμασία. Η πρόσβαση στο καταφύγιο είναι δυνατή μέσω αμμοχαλικόστρωτου δρόμου ή μέσω δύο μονοπατιών με αφετηρίες το ύψωμα “Μαχαίρα” η πρώτη, και την Μικρή Άδα η δεύτερη.

Κατά την άφιξη τους, μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όλους τους οδοιπόρους και φίλους του συλλόγου που κατέφθαναν με κάθε μέσο (τροχοφόρα, αλλά και ποδηλάτες) καθώς μέλη που είχαν προσέλθει απο την προηγούμενη νύχτα (Μένη Σαραντάκου, Κώστας Σαραντάκος, και Στέλιος Αθανασιάδης) προετοίμασαν γεύμα παραδοσιακό αποτελούμενο απο γίδα βραστή. Οι εκδρομείς του συλλόγου αφού προηγουμένως πραγματοποίησαν εθελοντικό καθαρισμό στον εξωτερικό χώρο του καταφυγίου απο υπολείμματα σκουπιδιών κ.α. που αφήνουν διερχόμενοι κυνηγοί, γευμάτισαν όλοι μαζί τιμώντας έτσι τη μνήμη του προστάτη τους αλλά και αναπτύσσοντας τα πλάνα τους για τις επερχόμενες ορειβατικές και περιηγιτικές τους δραστηριότητες. 

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !!!.     

2 σχόλια: