Επικοινωνία

Δ/νση: Βασιλεως Παυλου 10Λ, ΤΚ 69100 Κομοτηνή
Τηλ: 25310-29411, Τηλ Εξυπ.:25310-30702, email: eoskomotinis@yahoo.gr

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Ανάβαση στο όρος Βουλγάρα - Προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής μέχρι 29.3



Ανάβαση στο όρος Βουλγάρα, σε υψόμετρο 1.653 μ., με αφετηρία τον ιστορικό οικισμό Φουρνάς, προγραμματίζει ο ΕΟΣ Κομοτηνής το τριήμερο 9-11 Απριλίου.

"Ο Φουρνάς των Αγράφων" βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Νομού Ευρυτανίας χτισμένος σε υψόμετρο 850μ. μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος ελάτης, από τα καλύτερα της Ελλάδας (Καρπενήσι - Φουρνάς 39 χλμ.).



Φτάνοντας στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού, δεσπόζει ο Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, το Δημαρχείο, η προτομή του αγωνιστή του 1821 Κώστα Λεπενιώτη, η μορφή του ιερομόναχου, ιστοριογράφου και ζωγράφου "Διονυσίου του εκ Φουρνά" και ο υπεραιωνόβιος πλάτανος, που δροσίζει και ξεκουράζει τον επισκέπτη.


Ο επισκέπτης, μπορεί να επισκεφτεί στο Φουρνά τη "Σεραφείμιο Βιβλιοθήκη", (δωρεά του Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Παπακώστα), ενώ μέσα στο ναό της "Μεταμόρφωσης του Σωτήρα" στεγάζεται "Εκκλησιαστικό Μουσείο", όπου φυλάσσονται αξιόλογα εκκλησιαστικά κειμήλια. Από το Φουρνά, μπορεί να συνεχίσει κανείς προς τη Βράχα, για να θαυμάσουμε το μοναστήρι της "Μεταμόρφωσης του Σωτήρα", που ανακαινίστηκε το 1745 και έχει άριστα διατηρημένες τοιχογραφίες και εικόνες.



Εκεί βρίσκεται και η κορυφή "Βουλγάρα", όπου στα 996 μ.Χ. έγινε σπουδαία μάχη μεταξύ των Βυζαντινών και των Βουλγάρων, η οποία οδήγησε στην πλήρη εξόντωση των αλλοφύλων. Εδώ πάλι βρίσκεται και "του Λιάζμπεη το μνήμα", όπου ο Κατσαντώνης, συνέτριψε το 1825 τις δυνάμεις του Τούρκου Ελιάζμπεη.
Η πορεία προς την κορυφή προβλέπεται να διαρκέσει 6 ώρες, με πιθανό χιόνι και ο βαθμός δυσκολίας υπολογίζεται να είναι 2.


Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να γίνουν έγκαιρα μέχρι 29 Μαρτίου και οι συμμετέχοντες πρέπει να καταβάλουν το ποσό της προκαταβολής 30 € για την κράτηση των δωματίων στον "Καφενέ" του Γιώργου Πετροσιάν (απέναντι από την Πυροσβεστική).

Περισσότερες πληροφορίες θα λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή από τον υπεύθυνο της διοργάνωσης της ανάβασης. Υπεύθυνος εξόρμησης : Γιώργος Χριστοφορίδης (6977991586)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου