Επικοινωνία

Δ/νση: Βασιλεως Παυλου 10Λ, ΤΚ 69100 Κομοτηνή
Τηλ: 25310-29411, Φαξ: 2122222676 Τηλ Εξυπ.:25310-30702, email: eoskomotinis@yahoo.gr

Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017

Ανάβαση στο Υψάριο Θάσου από τον ΕΟΣ Κομοτηνής και την Ορειβατική Λέσχη Σερρών

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ανάβαση στο Υψάριο Θάσου το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Ιουλίου 2017 από τον ΕΟΣ Κομοτηνής και την Ορειβατική Λέσχη Σερρών που συνδιοργάνωσαν την ορειβατική αποστολή. Το Υψάριο έχει υψόμετρο 1204m και κάνει την Θάσο του νομού Καβάλας το 9ο νησί σε υψόμετρο στην Ελλάδα.

Η 16μελής ομάδα πέρασε στην Θάσο μέσω Κεραμωτής και βρέθηκε στο κάμπινγκ τής Χρυσής Ακτής το Σάββατο 1 Ιουλίου. 

Προσεγγίζοντας την Θάσο από την Κεραμωτή - Στο βάθος αριστερά το Υψάριο
Στο κάμπινγκ τής Χρυσής Ακτής
Εκεί η ομάδα συζήτησε τις λεπτομέρειες της ανάβασης και πήρε την απόφαση της πολύ πρωινής εκκίνησης εις βάρος των ωρών ύπνου, πράγμα που αποδείχτηκε πολύ σωστό, μιας και αποφεύχθηκε η ανάβαση τις πολύ ζεστές ώρες τις ημέρας των οποίων η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 35ο C. Την Κυριακή 2 Ιουλίου στις 5.30 το πρωί η ομάδα ξεκίνησε να ορειβατεί από την Ποταμιά από υψόμετρο 185m
Ορειβατώντας μέσα σε κατάφυτο μονοπάτι
Στην αρχή η βλάστηση ήταν οργιώδης αποτελούμενη από φτέρες, καστανιές, καρυδιές, πλατάνια και πολλά είδη λουλουδιών, θάμνων και δέντρων, ενώ τα πεύκα μας συντρόφευαν σχεδόν μέχρι την κορυφή. 

Επιγραφή σε βράχο
Ο ρυθμός τής ανάβασης ήταν σχετικά αργός, μιας και οριζόταν από τους πιο αργούς ορειβάτες, αλλά αυτό έδωσε την ευκαιρία σε όλους να χαρούν το υπέροχο τοπίο και να βγάλουν πολλές φωτογραφίες απολαμβάνοντας την καταπληκτική θέα. 

Θέα προς την κορυφή
Λίγο μετά τα 2/3 της διαδρομής φτάσαμε στο καταφύγιο του Θάσιου Ορειβατικού Συλλόγου στη θέση Κούκλα σε υψόμετρο 910m, όπου συναντήσαμε ντόπιους κατοίκους και ανταλλάξαμε γνώσεις και εμπειρίες. 

Το καταφύγιο του Θάσιου Ορειβατικού Συλλόγου

Μέσα στο καταφύγιο

Το τελευταίο κομμάτι μετά το καταφύγιο
Μετά από λίγο φτάσαμε στην κορυφή τού Υψάριου σε υψόμετρο 1204m

Ομαδική φωτογραφία στην κορυφή τού Υψάριου

Εγγραφή στο ημερολόγιο εντυπώσεων
Μετά τις καθιερωμένες ομαδικές φωτογραφίες και την εγγραφή στο ημερολόγιο εντυπώσεων, πήραμε τον δρόμο τής επιστροφής. 

Απολαμβάνοντας το υπέροχο τοπίο κατά την κατάβαση
Μετά από συνολικά 7 ώρες πορείας και συνολική διαδρομή 13,5km φτάσαμε στο σημείο εκκίνησης στην Ποταμιά. 

Ομαδική φωτογραφία κοντά στην Ποταμιά
Οι ορειβάτες που έφτασαν στην κορυφή από τον ΕΟΣ Κομοτηνής είναι οι: Δουλακάκης Νικόλαος (υπεύθυνος αποστολής), Αποστολακάκης Αβραάμ, Σίσκος Γεώργιος, Σαρίσου Εμινέ και Ταμπούρη Νάντια. Από την Ορειβατική Λέσχη Σερρών έφτασαν στην κορυφή οι: Τρούπη Μαρία (υπεύθυνη αποστολής), Καδής Δημήτριος, Τσεσμετζή Μαρία, Σαββίδου Βασιλική, Σουτεμενίδης Κωνσταντίνος, Μακρίδης Ραφαήλ, Μαλάμογλου Μιχαήλ και Μαλάμογλου Αναστασία. Μέχρι το καταφύγιο του Θάσιου Ορειβατικού Συλλόγου έφτασαν η Βασιλεία Βογιάρη και ο Κωνσταντίνος Μαλάμογλου από την Ορειβατική Λέσχη Σερρών. Υποστήριξη παρείχε ο Τσολάκης Δημήτριος από τον ΕΟΣ Κομοτηνής. Επίσης, συναντήσαμε στην Χρυσή Αμμουδιά την Παπαδήμου Ευαγγελία και την Καπουσούζη Σοφία από την Ορειβατική Παρέα Αλεξανδρούπολης.

Πέρα από το ορειβατικό κομμάτι, οι ορειβάτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το ανατολικό τμήμα της Θάσου από τον Λιμένα μέχρι τον Ποτό. Έτσι, ο συνδυασμός τής ορειβασίας, η φυσιολατρική περιήγηση, τα μπάνια σε καταγάλανα νερά, η δοκιμή θασίτικων εδεσμάτων και η καταπληκτική παρέα δημιούργησαν ένα πανέμορφο και γεμάτο Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, επισκεφτήκαμε τα χωριά/περιοχές: Λιμένας, Παναγία, Χρυσή Αμμουδιά, Ποταμιά, Θεολόγος, Ποτός, και κάναμε μπάνιο στις παραλίες τής Χρυσής Αμμουδιάς, στην Σαλιάρα και στην περίφημη Γκιόλα. 

Η παραλία Παράδεισος

Το χωριό Θεολόγος

Η περίφημη Γκιόλα

Η Χρυσή Ακτή και η Ποταμιά

Σημείο αναψυχής και εκκλησάκι στην Παναγία

Η παραλία Σαλιάρα (ή Μάρμαρα)

Ηλιοβασίλεμα κατά την επιστροφή στην Κεραμωτή

Τέλος, πραγματοποιήθηκε μία ολιγομελής περιήγηση στην Καβάλα μετά την επιστροφή από την Θάσο το βράδυ της Κυριακής.

Περιήγηση στην Καβάλα με φόντο το κάστρο και τη συνοικία τής Παναγίας

Οι ορειβάτες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες εξορμήσεις και επισφράγισαν την επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ του ΕΟΣ Κομοτηνής και της Ορειβατικής Λέσχης Σερρών. Καλές αναβάσεις!

                                                                            κείμενο-φωτογραφίες: Αποστολακάκης Αβραάμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου