Επικοινωνία

Δ/νση: Βασιλεως Παυλου 10Λ, ΤΚ 69100 Κομοτηνή
Τηλ: 25310-29411, Φαξ: 2122222676 Τηλ Εξυπ.:25310-30702, email: eoskomotinis@yahoo.gr

Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

Περιηγήθηκαν στο Μοναστήρι του Μάξιμου Καυσοκαλυβήτη,τίμησαν το εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου του Αθωνίτη και συνάντησαν τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα 41 φίλοι του ΕΟΣ Κομοτηνής αυτή τη Κυριακή 11-6-2017
Περιηγήθηκαν σε βυζαντινά μονοπάτια που άκμασαν χρονολογικά πολύ πριν την άνθιση του Αγίου Όρους (περί του 9ου μ.Χ), επισκέφτηκαν έναν από τους ομορφότερους οικισμούς της ορεινής Ροδόπης (Κερασιά Α' Παπικίου Όρους), τίμησαν το βίο του Αγίου Πέτρου του Εν Άθω ασκητή και  ξεναγήθηκαν στο Μοναστήρι του Μάξιμου του Καυσοκαλυβήτη Σώστου από τον ίδιο τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα  οι 41 φίλοι και φίλες του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής το πρωινό  της  Κυριακή 11-6-2017 που μας πέρασε.
Συνάντηση μελών του ΕΟΣ Κομοτηνής με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα 11-6-2017 


Από τα σημαντικότερα μοναστικά κέντρα του Βυζαντίου υπήρξε το Παπίκιον όρος, τμήμα του ορεινού όγκου της Ροδόπης βορειοδυτικά της Κομοτηνής. Ο Γρηγόριος Παλαμάς και ο όσιος Μάξιμος ο Καυσοκαλυβίτης επισκέφτηκαν και παρέμειναν στο Παπίκιον. Το Παπίκιον Όρος είχε άμεση επικοινωνία με τα γύρω αστικά κέντρα, αλλά και με την ίδια την Κωνσταντινούπολη. Οι ιστορίες μιλούν για 300 μοναστήρια - άγνωστο ακόμη πόσοι ασκητές. Kάτω μας απλώνεται μία από τις μεγαλύτερες μοναστικές πολιτείες του Βυζαντίου - προγενέστερη του Αγίου Όρους.
Κερασιά Α 11-6-2017. Άγιος Πέτρος - Αθωνίτης. Τα 41 μέλη της ομάδας


Την ημέρα της επίσκεψης της ομάδας φίλων του ΕΟΣ Κομοτηνής πραγματοποιήθηκαν εργασίες συνεδρίου με συμμετοχή φοιτητών των Τμημάτων της Παντείου και του Α.Π.Θ. με θέμα την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.  Στην Μονή οι περιηγητές ξεναγήθηκαν και έτυχαν φιλοξενίας και ακρόασης από τον Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κομοτηνής και Μαρωνείας κ. Παντελεήμoνα.


Η ομάδα με τον μοναδικό κάτοικο του οικισμού Κερασιά Α' και φίλο - Ορειβάτη Σωτήρη


Ο οικισμός Κερασιά Α’, βρίσκεται σε υψόμετρο 660 περίπου μέτρων και στους πρόποδες του Παπικίου Όρους.  Πρόκειται για έναν από τους ομορφότερους οικισμούς της Ορεινής Ροδόπης που η διαδρομή του δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απολύτως  σε φυσικό κάλος, από βουνά και άλλους ορεινούς όγκους της Ελλάδας. Όσοι το έχουν επισκεφτεί απλά το γνωρίζουν. Εδώ συναντάμε το μοναδικό πολιτογραφημένο κάτοικο του οικισμού Σωτήρη, ο οποίος έκανε συνειδητά μεταδημότευση από το αστικό κέντρο από το 1981 για έναν και μόνο λόγο, να είναι συνεχιστής της παράδοσης. 


Τα 41 μελή και φίλοι του ΕΟΣ πριν την επίσκεψη τους στον οικισμό της Κερασιάς Α Ροδόπης

Στην συνέχεια η ομάδα κατευθύνθηκε μέσω  πλινθόκτιστου μονοπατιού - που χρονολογείται από τα βυζαντινά χρόνια, τον οικισμό  Κερασιά Α'  όπου στην πλατεία του χωριού βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου του εν Άθω ασκητή – το οποίο και γιορτάζει την επόμενη ημέρα (12-6).

Η 41 μελής ομάδα του ΕΟΣ Κομοτηνής 11-6-2017


Μοναδικός συνεχιστής της παράδοσης σε ένα βουνό με βαθιά ιστορία, το επανδρώνει ένας μόνο φύλακας και πρόσφατα μοναχός. Προστάτης της εδώ και 8 χρόνια ο Πατέρας Μάξιμος (Μαργαρίτης ως λαϊκός), ένας κατ’ επιλογήν ασκητής «για όσο το προγραμματίζει ο Θεός», ο οποίος δέχεται τους πιστούς, τους ξεναγεί και τους φιλεύει, σιγοψιθυρίζοντας τη δική του προσευχή. Οι δυο τους είναι απ’ τους λιγοστούς μόνιμους κάτοικους του Παπικίου, ίσως του πιο αραιοκατοικημένου βουνού της Ελλάδας, που όμως δεν έπαψε ποτέ να κατοικείται. 


11-6-2017 η Ομάδα του ΕΟΣ Κομοτηνής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου