Επικοινωνία

Δ/νση: Βασιλεως Παυλου 10Λ, ΤΚ 69100 Κομοτηνή
Τηλ: 25310-29411, Φαξ: 2122222676 Τηλ Εξυπ.:25310-30702, email: eoskomotinis@yahoo.gr

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016

Διάσχιση Σμόλικα από τον ΕΟΣ Κομοτηνής     Ο ΕΟΣ Κομοτηνής με ομάδα 17 ορειβατών πραγματοποίησε αποστολή διάσχισης του Σμόλικα, που εκτείνεται μεταξύ των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών, και που με ύψος 2637 μέτρα αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο βουνό στην Ελλάδα μετά τον Όλυμπο. Η ομάδα βρέθηκε στο ορεινό χωριό Πουρνιά το Σάββατο 18 Ιουνίου που βρίσκεται σε υψόμετρο 887 μέτρα. 

Η Πουρνιά

Εκεί συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της απαιτητικής διαδρομής τής επόμενης ημέρας και πραγματοποιήθηκε η πρώτη διανυκτέρευση στον ξενώνα τής Περιστέρως.

Στον ξενώνα τής Περιστέρως


Την Κυριακή 19 Ιουνίου στις 6 το πρωί η ομάδα ξεκίνησε να ορειβατεί από την Πουρνιά. Ο καιρός ήταν ιδανικός για ορειβασία με συννεφιά και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Η κατεύθυνση της διαδρομής ήταν αρχικά νότια μέχρι την προσέγγιση της κορυφογραμμής και στη συνέχεια ανατολική. 

Λίγο μετά την Πουρνιά


Η ομάδα πέρασε μέσα από δάσος με μαύρη πεύκη, οξιές, ρόμπολα και άλλα φυλλοβόλα δέντρα, ενώ όσο κέρδιζε ύψος το τοπίο γινόταν αλπικό με χαρακτηριστικά λιβάδια αλπικής βλάστησης σε μερικά από τα οποία έβοσκαν άγρια άλογα. 

Άγρια άλογα σε αλπικό λιβάδι


Στα μισά τής διαδρομής η ομάδα έφτασε στην αλπική Δρακόλιμνη του Σμόλικα σε υψόμετρο 2150 μέτρα, μέσα στην οποία ζουν τα μικρά αμφίβια ζώα Τρίτωνες. 

Η Δρακόλιμνη του Σμόλικα


Από εκεί η ομάδα πραγματοποίησε την ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή τού Σμόλικα με υψόμετρο 2637 μέτρα και συνέχισε ανατολικά περνώντας και από άλλες κορυφές με υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων (Μικρή και Μεγάλη Μόσια κ.α.).

Ανεβαίνοντας στην υψηλότερη κορυφή
Ο ΕΟΣ Κομοτηνής στην υψηλότερη κορυφή τού Σμόλικα (2637 μέτρα)


Θέα προς τις άλλες υψηλές κορυφέςΣε αυτό το ύψος φυσούσε πολύ και υπήρχαν εναλασσόμενα, ευτυχώς μικρά, διαστήματα με βροχή. Σε κάποια σημεία υπήρχε χιόνι και σαθρά περάσματα σε πλαγιές που έκαναν δύσκολο το έργο των ορειβατών. 

Ένα από τα δύσκολα περάσματα

Ωστόσο, η συνοχή τής ομάδας και η βοήθεια των εμπειρότερων ορειβατών έκαναν δυνατό το πέρασμα από αυτά. Στις 8 το βράδυ η ομάδα έφτασε στο τέλος τής διαδρομής στην Σαμαρίνα σε υψόμετρο1450 μέτρα.

Η Σαμαρίνα

Το συνολικό μήκος τής διαδρομής ήταν 26 χιλιόμετρα και η συνολική διάρκεια 14 ώρες, δύο ώρες περισσότερο από όσο αναμενόταν εξαιτίας των δύσκολων περασμάτων και των αστάθμητων παραγόντων που σχεδόν πάντα υπάρχουν στις ορειβατικές διαδρομές. Ευτυχώς όλα κύλησαν ομαλά και οι ορειβάτες είναι έτοιμοι για τις επόμενες εξορμήσεις τους. Η ομάδα διανυκτέρευσε και πάλι στην Πουρνιά και την Δευτέρα 20 Ιουνίου επέστρεψε στην Κομοτηνή. Φυσικά, εκτός από την ορειβασία, πραγματοποιήθηκαν περιηγήσεις στη γύρω πανέμορφη και κατάφυτη περιοχή της Πίνδου αλλά και σε άλλες περιοχές τής Ελλάδας. Στη δεκαεπταμελή ομάδα συμμετείχαν οι: Ηλίας Ζουμπούλογλου (αρχηγός και υπεύθυνος της αποστολής), Δημήτρης Τσολάκης (συνυπεύθυνος της αποστολής), Γιώργος Πετροσιάν, Σπύρος Κούτρας, Χρήστος Γανίτης, Στέλιος Αθανασιάδης, Μαρία Καραγεωργίου, Μαρίνα Πανδρεμενίδου, Θεοδώρα Πεχλιβάνη, Εμινέ Σαρίσου, Νατάσα Θεοχαρίδου, Αβραάμ Αποστολακάκης, Κώστας Μπραντής, Χριστοηλίας Δαγτζίδης, Γιάννης Δαλθανάσης, Γιώργος Σίσκος και Νίκος Δουλακάκης. Η διάσχιση αυτή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον ΕΟΣ Κομοτηνής και είναι ελάχιστοι οι ορειβάτες στην Ελλάδα που την έχουν επιχειρήσει εξαιτίας τής δυσκολίας της.

Την Τρίτη 28 Ιουνίου στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί προβολή τής αποστολής στον Σμόλικα με φωτογραφικό υλικό, βίντεο κτλ, στα γραφεία τού ΕΟΣ Κομοτηνής (στοά οδού Μπακάλμπαση, πίσω και απέναντι από την Πυροσβεστική). Σας περιμένουμε!
                                                                                                                             
                                             κείμενο-φωτογραφίες: Αποστολακάκης Αβραάμ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου