Επικοινωνία

Δ/νση: Βασιλεως Παυλου 10Λ, ΤΚ 69100 Κομοτηνή
Τηλ: 25310-29411, Τηλ Εξυπ.:25310-30702, email: eoskomotinis@yahoo.gr

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Ορειβατικές διαδρομές του νομού Ροδόπης

Επιμέλεια διαδρομών: Αβραάμ Αποστολακάκης  


1. Κασσιτερά - Άγιος Νικόλαος:


 • Υψόμετρο αφετηρίας   : 309 μέτρα
 • Υψόμετρο τερματισμού: 334 μέτρα
 • Υψομετρική διαφορά   : 25 μέτρα
 • Βαθμός δυσκολίας       : 1
 • Ώρες πορείας               0,5
 • Μήκος πορείας            : 1,8 χιλιόμετρα (x2)

     Η διαδρομή «Κασσιτερά – Άγιος Νικόλαος» είναι μια πολύ εύκολη πεζοπορική διαδρομή η οποία ξεκινάει από τα Κασσιτερά (υψόμετρο 310μ) και καταλήγει στο σπήλαιο Αγίου Νικολάου (υψόμετρο 335μ). Είναι μία χαρακτηριστική διαδρομή από τις πολλές που μπορούν να γίνουν στην περιοχή.

Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στα Κασσιτερά που απέχουν 35χλμ από την Κομοτηνή και 6χλμ από τις Σάπες. Η διαδρομή δεν είναι σηματοδοτημένη, ωστόσο υπάρχουν κάποια ταμπελάκια για το σπήλαιο Αγίου Νικολάου όπου υπάρχει το ομώνυμο εκκλησάκι. Νερό θα βρούμε στα Κασσιτερά. Η διαδρομή ξεκινά από τον όμορφο ναό Αγίου Δημητρίου Κασσιτερών. Από εκεί κινούμαστε βορειοανατολικά στον δρόμο. Θα περάσουμε από το εγκαταλελειμμένο παλιό δημοτικό σχολείο Κασσιτερών και θα μπούμε στον χωματόδρομο με κατεύθυνση βορειοδυτική. Μετά από λίγο η πορεία γίνεται βόρεια. Θα περάσουμε ανάμεσα από πετρώδη υψώματα. Κινούμενοι βορειοδυτικά θα μπούμε σε μονοπάτι που θα μας βγάλει στο σπήλαιο Αγίου Νικολάου που αποτελεί το τέλος της διαδρομής. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 30 λεπτά. Περισσότερα στο:

 http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=128#837 


2. Σάπκα:

 • Υψόμετρο αφετηρίας   :  900 μέτρα
 • Υψόμετρο Σάπκας        : 1044 μέτρα
 • Υψομετρική διαφορά   : 144 μέτρα
 • Βαθμός  δυσκολίας      : 1
 • Ώρες πορείας               : 1,5
 • Μήκος πορείας            : 3 χιλιόμετρα


     Η διαδρομή «Σάπκα» είναι μια εύκολη κυκλική ορειβατική διαδρομή που ανεβαίνει στην κορυφή Σάπκα (υψόμετρο 1044μ) από το εγγύτερο σημείο προσέγγισής της (υψόμετρο 890μ), στα σύνορα των νομών Ροδόπης και Έβρου.
     Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται περίπου 20χλμ βόρεια του χωριού Λεπτακαρυά Έβρου. Εκεί βρίσκεται πλάτωμα κοντά σε διασταύρωση, όπως φαίνεται στο αρχείο καταγραφής, όπου σταθμεύουμε τα οχήματά μας. Από εκεί κινούμαστε βορειοδυτικά στον κεντρικό δρόμο. Αφού συναντήσουμε ενημερωτικές πινακίδες θα μπούμε δεξιά σε χωματόδρομο και στη συνέχεια θα ανηφορίσουμε βορειοδυτικά σε πλαγιά. Από εδώ ξεκινά και το πιο ανηφορικό κομμάτι της διαδρομής. Δεν υπάρχει σαφές μονοπάτι. Καθώς κινούμαστε δυτικά, θα περάσουμε μέσα από δάσος και θα φτάσουμε σε βραχώδη απόληξη που βρίσκεται η κορυφή Σάπκα. Από εκεί μπορούμε να κινηθούμε βορειοανατολικά, να κατηφορίσουμε μέσα σε δάσος και να μπούμε σε χωματόδρομο που μας οδηγεί σε εγκαταλελειμμένα κτίσματα. Από εκεί κινούμε νότια, μπαίνουμε και πάλι μέσα στο δάσος μέχρι να φτάσουμε και πάλι στον χωματόδρομο που κατηφορίζει νοτιοανατολικά προς το σημείο τερματισμού. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 1,5-2 ώρες. Περισσότερα στο: http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=120#10356    

Ανεβαίνοντας προς την κορυφή

Μέσα στο δάσος


3. Δάσος Νυμφαίας - Κανόνι - Δοκιμαστήριο
(τμήμα μονοπατιού μαραθωνοδρόμων):


 • Υψόμετρο αφετηρίας   : 200 μέτρα
 • Υψόμετρο κανονιού     : 500 μέτρα
 • Υψομετρική διαφορά   : 375 μέτρα (άνοδος στα 575 μέτρα)
 • Βαθμός δυσκολίας       : 1
 • Ώρες πορείας               4
 • Μήκος πορείας            : 11,6 χιλιόμετρα

     Το δάσος Νυμφαίας απέχει μόλις 5km από την Κομοτηνή και αποτελεί μία πολύ όμορφη περιοχή για πεζοπορία, τρέξιμο, ποδηλασία και άλλες αθλητικές και φυσιολατρικές δραστηριότητες. Η εκκίνηση των διαδρομών γίνεται συνήθως από μία από τις τρεις βρύσες (όπου υπάρχουν και χώροι στάθμευσης) ή από το τουριστικό περίπτερο Νυμφαίας, το οποίο βρίσκεται βόρεια του κύριου δάσους και προσφέρει πανοραμική θέα. Εκτός από τον κύριο ασφαλτοστρωμένο δρόμο που περνάει από το τουριστικό περίπτερο και καταλήγει στο Οχυρό Νυμφαίας, τα μονοπάτια και οι χωματόδρομοι είναι πολλοί και οδηγούν νότια στην Καρυδιά, δυτικά στην Φωλιά, στα Σύμβολα και στο ποτάμι Χιονόρεμα, ανατολικά στην Πάνδροσο και στο ποτάμι Καρυδόρεμα, και βόρεια στο Οχυρό Νυμφαίας, το οποίο συνέβαλε στην άμυνα της Ελλάδας κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταξύ άλλων υπάρχει και το πολύ όμορφο και απαιτητικό μονοπάτι μαραθωνοδρόμων όπου κάθε χρόνο διοργανώνεται ο Ορεινός Ημιμαραθώνιος Οχυρού Νυμφαίας από τον Σπάρτακο Ροδόπης (http://www.spartakos-rodopis.gr/index.php/el/symmetoxes-se-agones-3/oreinos-imimarathonios-oxyroy-nymfaias-2/diadromi) με την αντίστοιχη σηματοδότηση, καθώς και το Λαϊκό Μονοπάτι Άλσους Νυμφαίας. Το μονοπάτι μαραθωνοδρόμων έχει στοιχεία: υψόμετρο αφετηρίας 175m, ελάχιστο υψόμετρο 100m, μέγιστο υψόμετρο 575m,  βαθμός δυσκολίας 2, ώρες πορείας 6,5, μήκος πορείας 25,5km.
     Η διαδρομή «Δάσος Νυμφαίας - Κανόνι - Δοκιμαστήριο» είναι μία εύκολη κυκλική ορειβατική διαδρομή, που αποτελεί στο μεγαλύτερο μέρος της τμήμα του μονοπατιού των μαραθωνοδρόμων και είναι ενδεικτική των πολλών διαφορετικών διαδρομών που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε αυτή την περιοχή. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα δούμε σημάδια και κορδέλες πάνω στα δέντρα, καθώς και άσπρα ταμπελάκια από τη σήμανση του μονοπατιού των μαραθωνοδρόμων. Θα κινηθούμε μέσα σε δάσος από πεύκα, σε χωματόδρομο, στον ασφαλτοστρωμένο κύριο δρόμο και σε μονοπάτι με χαμηλότερη ή καθόλου βλάστηση. Η εκκίνηση γίνεται από την τρίτη βρύση (υψόμετρο 200m). Από εκεί κινούμαστε βόρεια στο μονοπάτι όπως φαίνεται στο αρχείο καταγραφής. Περνάμε δυτικά από το τουριστικό περίπτερο και τις κεραίες. Κάποια στιγμή προσεγγίζουμε τον δρόμο και ύστερα από λίγο ξαναμπαίνουμε σε μονοπάτι κινούμενοι βορειοδυτικά και μετά βόρεια. Περνάμε περιμετρικά του υψομετρικού σημείου και σε λίγο φτάνουμε στο κανόνι Νυμφαίας (υψόμετρο 500m). Η επιστροφή γίνεται ανεβαίνοντας στο υψομετρικό σημείο (ύψωμα Σέλωμα) με τις χαρακτηριστικές πέτρες (υψόμετρο 575m) που είναι το υψηλότερο ύψωμα της ευρύτερης περιοχής. Συνεχίζουμε νοτιοανατολικά για να προσεγγίσουμε τον δρόμο και να φτάσουμε στο πάνω μέρος του περίφημου δοκιμαστηρίου, όπου οι ορειβάτες το χρησιμοποιούν για την προπόνησή τους και τη μέτρηση της φυσικής τους κατάστασης. Η κάθοδος και η άνοδος διαρκούν από μισή έως μία ώρα ανάλογα με τον ρυθμό και τις δυνατότητες του καθενός. Αφού φτάσουμε στο ίδιο σημείο συνεχίζουμε νότια στον δρόμο, περνάμε τις κεραίες και μετά βγαίνουμε και πάλι σε μονοπάτι μέχρι να φτάσουμε στην τρίτη βρύση, που αποτελεί και το τέλος της διαδρομής. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 4 ώρες και μπορεί να γίνει και με την αντίθετη φορά. Περισσότερα στο: http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=51   


Ανεβαίνοντας το Δοκιμαστήριο


Το κανόνι Νυμφαίας


Θέα προς το άλσος Νυμφαίας


4. Κάβος από Κομψάτο:

 • Υψόμετρο αφετηρίας   :  20 μέτρα
 • Υψόμετρο Κάβου         : 340 μέτρα
 • Υψομετρική διαφορά   : 320 μέτρα
 • Βαθμός  δυσκολίας      : 1
 • Ώρες πορείας               : 4
 • Μήκος πορείας            : 6,1 χιλιόμετρα (x2)


           Η διαδρομή «Κάβος από Κομψάτο» είναι μια εύκολη ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει λίγα μέτρα πριν τη μεταβυζαντινή γέφυρα Ιάσμου (υψόμετρο 20m), συνεχίζει παράλληλα με τον ποταμό Κομψάτο και καταλήγει στον εγκαταλελειμμένο οικισμό του Κάβου (υψόμετρο 340m).
      Για να φτάσουμε στο σημείο εκκίνησης θα πρέπει να κινηθούμε στον παλαιό δρόμο Κομοτηνής-Ιάσμου. Αν ερχόμαστε από Κομοτηνή, θα  στρίψουμε δεξιά μετά τον Πολύανθο όταν δούμε την πινακίδα «Βυζαντινή Γέφυρα» (σε κάποιο σημείο γράφει "Μεσαιωνική Γέφυρα", που είναι ιστορικώς ορθότερο). Αν ερχόμαστε από τον Ίασμο θα στρίψουμε αριστερά όταν δούμε την αντίστοιχη πινακίδα. Από εκεί και πέρα θα ακολουθήσουμε τον δρόμο και σε 500m θα βρεθούμε στη χαρακτηριστική γέφυρα με τον ποταμό Κομψάτο να τη διασχίζει και ένα φράγμα που σχηματίζει μία μικρή λίμνη. Αυτό είναι και το σημείο εκκίνησης. Σταθμεύουμε τα οχήματά μας και ακολουθούμε τον χωμάτινο δρόμο που βρίσκεται στα δεξιά και παράλληλα με τον ποταμό. Ο ΕΟΣ Κομοτηνής έχει σηματοδοτήσει το μονοπάτι, οπότε ακολουθούμε τη σήμανση: πορτοκαλί τετράγωνα πάνω στα δέντρα και πορτοκαλί σημάδια πάνω στους βράχους. Στο πρώτο κομμάτι της διαδρομής κινούμαστε παράλληλα με τον Κομψάτο και ύστερα από λίγο θα φτάσουμε στη βυζαντινή τοξωτή γέφυρα. Απο εκεί θα κινηθούμε βόριεα, στη συνέχεια βορειοδυτικά και μετά πάλι βόρεια εγκαταλείποντας τον ποταμό. Κινούμενοι βόρεια θα περάσουμε από τον ερειπωμένο πομάκικο οικισμό Γκιοκτσελίκ (Σύλλιο), και όσο κερδίζουμε ύψος θα μπορούμε να βλέπουμε καλύτερα τους μαιάνδρους του Κομψάτου. Περνώντας μέσα από δάσος και ρυάκια, με μεγαλύτερο το Κακόρεμα, θα καταλήξουμε στον εγκαταλελειμμένο οικισμό του Κάβου, που αποτελεί και το τέλος της διαδρομής. Σε μεγάλο μέρος της διαδρομής μπορούμε να δούμε στα νότια την Σαμοθράκη να ξεπροβάλει μέσα από την πεδιάδα της Ροδόπης και τα Θρακικά Μετέωρα στα δυτικά.
       Για την επιστροφή ακολουθούμε την ίδια ακριβώς διαδρομή. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 4 ώρες. Περισσότερα στο: http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=51    

Η μεσαιωνική γέφυρα Κομψάτου


Ο οικισμός Κάβος

5. Οχυρό Νυμφαίας από Πάνδροσο:


 • Υψόμετρο αφετηρίας   : 140 μέτρα
 • Υψόμετρο Οχυρού       : 480 μέτρα
 • Υψομετρική διαφορά   : 340 μέτρα
 • Βαθμός δυσκολίας       : 1
 • Ώρες πορείας               : 4
 • Μήκος πορείας            : 5,1 χιλιόμετρα (x2)

          Η διαδρομή «Οχυρό Νυμφαίας από Πάνδροσο» είναι μια εύκολη ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει βόρεια του χωριού Πάνδροσος (υψόμετρο 140m) και καταλήγει στο Οχυρό της Νυμφαίας (υψόμετρο 480m), το οποίο συνέβαλε στην άμυνα της Ελλάδας κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
           Για να φτάσουμε στο σημείο εκκίνησης θα πρέπει να κινηθούμε από Κομοτηνή για Πάνδροσο (απόσταση 8km) και από εκεί να συνεχίσουμε προς το χωριό Νυμφαία. Σε 2km περίπου θα συναντήσουμε πινακίδα προς τα αριστερά που γράφει «Κατασκηνώσεις Πανδρόσου» και ευθεία για «Νυμφαία». Εμείς θα στρίψουμε αριστερά προς τις κατασκηνώσεις. Μόλις δούμε το κατασκηνωτικό κέντρο του δήμου Κομοτηνής, όπου και τελειώνει ο δρόμος, θα δούμε ένα άνοιγμα με πλάτωμα στα αριστερά στο οποίο θα σταθμεύσουμε τα οχήματά μας. Αυτό είναι και το σημείο εκκίνησης. Από εκεί θα κινηθούμε δυτικά και θα ακολουθήσουμε τον χωματόδρομο που θα μας βγάλει στο μονοπάτι στα βόρεια. Χαρακτηριστική σήμανση του μονοπατιού είναι τα πορτοκαλί τετράγωνα που βρίσκονται πάνω στα δέντρα και στους βράχους. Θα συναντήσουμε και άλλα σημάδια, λευκά ή ασπροκόκκινες κορδέλες, τα οποία σε άλλα σημεία είναι κοινά με το μονοπάτι των μαραθωνοδρόμων και σε άλλα σημεία οδηγούν σε άλλα κοντινά μονοπάτια.
             Στην αρχή της διαδρομής, μετά τον χωματόδρομο, θα περάσουμε από τη χαρακτηριστική ξύλινη γέφυρα. Στη συνέχεια θα κινηθούμε βόρεια-βορειοδυτικά σε πιο στενό μονοπάτι ανάμεσα σε θάμνους και δέντρα. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μπορούμε να απολαύσουμε τη θέα προς τα ανατολικά με τα δέντρα και τον μικρό ποταμό Καρυδόρεμα. Πάνω στη διαδρομή θα δούμε πολλά είδη λουλουδιών, θα περάσουμε αρκετά ρυάκια και θα δούμε ένα πολυβολείο. Σε ένα σημείο της διαδρομής θα περάσουμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που συνδέει την Κομοτηνή με το Οχυρό Νυμφαίας. Ύστερα από λίγο θα φτάσουμε στο Οχυρό Νυμφαίας, το οποίο αποτελεί και το τέλος της διαδρομής.
            Η επιστροφή γίνεται από την ίδια ακριβώς διαδρομή. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 4 ώρες. Περισσότερα στο: http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=51   


Στην αρχή της διαδρομής
Μνημείο στο Οχυρό Νυμφαίας
  
6. Φωτεινό (Ιτσικλί) από Στρύμη: • Υψόμετρο αφετηρίας   : 140 μέτρα
 • Υψόμετρο κορυφής      : 528 μέτρα
 • Υψομετρική διαφορά   : 388 μέτρα
 • Βαθμός δυσκολίας       : 1
 • Ώρες πορείας               : 2,5
 • Μήκος πορείας            : 3,5 χιλιόμετρα (x2)

            Η διαδρομή «Φωτεινό (Ιτσικλί) από Στρύμη» είναι μια εύκολη ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει από το χωριό Στρύμη (υψόμετρο 140m) και καταλήγει στην κορυφή Φωτεινό (ή Ιτσικλί) (υψόμετρο 528m) που βρίσκεται δυτικά της Στρύμης.
            Για να φτάσουμε στο σημείο εκκίνησης θα πρέπει να κινηθούμε από Κομοτηνή προς Στρύμη (απόσταση 20km). Από εκεί και πέρα έχουμε δύο επιλογές:
Α. Μόλις φτάσουμε στην Στρύμη θα σταθμεύσουμε τα οχήματά μας στο νοτιοδυτικό άκρο του χωριού που οδηγεί στη δεξαμενή του. Αυτό είναι και το σημείο εκκίνησης. Από εκεί και πέρα θα κινηθούμε στον ανηφορικό χωματόδρομο που οδηγεί στη δεξαμενή με κατεύθυνση νοτιοδυτική και στη συνέχεια δυτική. Μόλις φτάσουμε στην κορυφογραμμή θα δούμε τα κόκκινα σημάδια πάνω στο έδαφος και τις πέτρες να μας οδηγούν προς την κορυφή.
Β. Μόλις φτάσουμε στην Στρύμη θα συνεχίσουμε την πορεία μας νότια στον χωματόδρομο που οδηγεί προς τα σπήλαια Ίντερε και το αναρριχητικό πεδίο Στρύμης. Στα αριστερά μας θα δούμε και ένα μικρό ποτάμι. Μόλις φτάσουμε στο πλάτωμα, το οποίο έχει εγκαταστάσεις ύδρευσης, θα σταθμεύσουμε τα οχήματά μας. Αυτό είναι και το σημείο εκκίνησης. Θα κινηθούμε βορειοδυτικά και δυτικά με τα κόκκινα σημάδια στο έδαφος και τα βράχια να δείχνουν την πορεία μέχρι να φτάσουμε στην κορυφή.
            Στην κορυφή βρίσκεται ένα πυροφυλάκιο από όπου μπορούμε να δούμε πανοραμικά το μεγαλύτερο μέρος του νομού Ροδόπης.
            Η επιστροφή μπορεί να γίνει από την ίδια ακριβώς διαδρομή ή να κάνουμε εναλλαγή των διαδρομών Α και Β ως κυκλική διαδρομή. Η ανάβαση διαρκεί περίπου 1,5 ώρα και η κατάβαση 1 ώρα. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 2,5 ώρες. Περισσότερα στο: http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=103#10346
                                                
Ανεβαίνοντας στην κορυφή


Το πυροφυλάκιο στην κορυφή7. Καταφύγιο από Μικρή Άδα: • Υψόμετρο αφετηρίας    : 660 μέτρα
 • Υψόμετρο καταφυγίου : 1050 μέτρα
 • Υψομετρική διαφορά    : 390 μέτρα
 • Βαθμός δυσκολίας        : 1
 • Ώρες πορείας                : 3,5
 • Μήκος πορείας             : 4,5 χιλιόμετρα (x2)

            Η διαδρομή «Καταφύγιο από Μικρή Άδα» είναι μια εύκολη ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει από τον οικισμό της Μικρής Άδας (υψόμετρο 660m) και καταλήγει στο καταφύγιο του ΕΟΣ Κομοτηνής «Χαράλαμπος Δήμου» (υψόμετρο 1050m) το οποίο βρίσκεται 1,5km νότια από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
            Για να φτάσουμε στο σημείο εκκίνησης θα πρέπει να κινηθούμε από Κομοτηνή προς το χωριό Σύμβολα (απόσταση 6km). Αφού διασχίσουμε το χωριό θα συναντήσουμε στο βόρειο τελείωμά του δύο χωματόδρομους. Εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία μας στον αριστερό χωματόδρομο, έχοντας στα αριστερά μας τον μικρό ποταμό Χιονόρεμα, και σε 10km θα φτάσουμε στον οικισμό της Μικρής Άδας. Εκεί θα δούμε ένα πλάτωμα που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι και τη βίλλα Ζαρίτα στα αριστερά. Αυτό είναι και το σημείο εκκίνησης. Σταθμεύουμε τα οχήματά μας και ακολουθούμε την πινακίδα «ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ 4400Μ». Στη διαδρομή μας θα δούμε και άλλες τέτοιες πινακίδες και τα χαρακτηριστικά κόκκινα τριγωνάκια πάνω στα δέντρα που δείχνουν τη διαδρομή. Η κατεύθυνση της διαδρομής είναι βορειοδυτική. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα κινηθούμε κάτω από δέντρα και θα συναντήσουμε δύο ξέφωτα με κιόσκια και άλλο ένα μεγαλύτερο μόλις φτάσουμε στην κορυφογραμμή στο ύψωμα Φύλακας. Από εκεί θα μπούμε και πάλι σε δάσος μέχρι να φτάσουμε στο καταφύγιο. Στα δυτικά μπορούμε να δούμε το Παπίκιο, το υψηλότερο βουνό του νομού Ροδόπης. Το καταφύγιο είναι συνήθως κλειστό, εκτός των προγραμματισμένων αναβάσεων, και για αυτό θα πρέπει να κανονίσουμε πιο μπροστά με τον ΕΟΣ Κομοτηνής ώστε να μπορέσουμε να το επισκεφτούμε ή να διαμείνουμε σε αυτό.
            Η επιστροφή γίνεται από την ίδια ακριβώς διαδρομή. Η ανάβαση με χαλαρό ρυθμό διαρκεί περίπου 2 ώρες και η κατάβαση 1,5 ώρα. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 3,5 ώρες. Περισσότερα στο: http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=51           

Στην αρχή της διαδρομής

Το καταφύγιο του ΕΟΣ Κομοτηνής

8. Αστραία (Θρακικά Μετέωρα): • Υψόμετρο αφετηρίας   : 70 μέτρα
 • Υψόμετρο Αστραίας    : 470 μέτρα
 • Υψομετρική διαφορά   : 400 μέτρα
 • Βαθμός δυσκολίας       : 1
 • Ώρες πορείας               : 4
 • Μήκος πορείας            : 5,9 χιλιόμετρα (x2)

            Η διαδρομή «Αστραία (Θρακικά Μετέωρα)» είναι μια εύκολη ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει 15km βόρεια του Ιάσμου (υψόμετρο 70m) και καταλήγει στον εγκαταλελειμμένο οικισμό της Αστραίας (υψόμετρο 470m) που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των περίφημων Θρακικών Μετεώρων.
            Για να φτάσουμε στο σημείο εκκίνησης θα πρέπει να κινηθούμε προς τον Ίασμο, ο οποίος απέχει 28km από Κομοτηνή και 29km από Ξάνθη αν χρησιμοποιήσουμε την Εγνατία Οδό. Κινούμενοι από Κομοτηνή προς Ίασμο, μετά το τέλος του χωριού και πάνω στον κεντρικό δρόμο, θα δούμε μία ταμπέλα στα δεξιά που γράφει «Θρακικά Μετέωρα» και άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Ακολουθούμε αυτόν τον χωματόδρομο για 15km με μεγάλη προσοχή στις διάφορες διασταυρώσεις. Το σημείο εκκίνησης είναι ένα πλάτωμα με τον ποταμό Κομψάτο στα δεξιά μας, μία γέφυρα μπροστά μας που διασχίζει τον ποταμό και μία ταμπέλα που γράφει προς τα δεξιά «Τρίκορφο» και για ευθεία «Τάλης» και «Ταγγαίο». Αφού σταθμεύσουμε τα οχήματά μας θα κινηθούμε ευθεία στον χωματόδρομο με κατεύθυνση βόρεια και παράλληλα προς τον ποταμό, ο οποίος θα βρίσκεται στο 60% της διαδρομής στα δεξιά μας. Κάποια στιγμή θα αφήσουμε τον χωματόδρομο και θα κινηθούμε βορειοανατολικά ώστε να ακολουθήσουμε το ποτάμι. Επίσης, σε κάποια σημεία, θα δούμε τη χαρακτηριστική σήμανση με τα κόκκινα τετράγωνα και πιθανόν και τα χαρακτηριστικά ταμπελάκια του διεθνούς μονοπατιού Ε6. Η κατεύθυνση της διαδρομής είναι συνολικά βόρειο-βορειοδυτική. Στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε ένα παλιό μουσουλμανικό νεκροταφείο και είναι πολύ πιθανό να δούμε τα περίφημα άγρια άλογα του Ιάσμου. Στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής κινούμαστε βόρεια σε πετρώδη πλαγιά μέχρι να δούμε το μεγαλύτερο «Θρακικό Μετέωρο» και τον εγκαταλελειμμένο οικισμό της Αστραίας στους πρόποδές του. Όσοι επιθυμούν μπορούν να ανέβουν με προσοχή στο Μετέωρο από τη βόρεια πλευρά του και να απολαύσουν την πανοραμική θέα.
            Η επιστροφή γίνεται από την ίδια ακριβώς διαδρομή. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 4 ώρες με την ανάβαση να διαρκεί περίπου όσο και η κατάβαση. Περισσότερα στο: http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=71                                     

Τα άγρια άλογα στον Κομψάτο

Ο οικισμός Αστραία στα Θρακικά Μετέωρα9. Ίσμαρος από Μαρώνεια: • Υψόμετρο αφετηρίας     : 190 μέτρα
 • Υψόμετρο τερματισμού : 670 μέτρα
 • Υψομετρική διαφορά     : 480 μέτρα
 • Βαθμός δυσκολίας         : 1
 • Ώρες πορείας                 : 2,5
 • Μήκος πορείας              : 7 χιλιόμετρα (συνολικά)

         Η διαδρομή «Ίσμαρος από Μαρώνεια» είναι μία εύκολη ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει από την πλατεία της Μαρώνειας (υψόμετρο 190m) και καταλήγει στα απομεινάρια της αρχαίας ακρόπολης της Μαρώνειας (υψόμετρο 680m), τα οποία βρίσκονται λίγα μέτρα χαμηλότερα από την κορυφή του Ίσμαρου.
            Για να φτάσουμε στο σημείο εκκίνησης θα πρέπει να κινηθούμε από Κομοτηνή προς Μαρώνεια (απόσταση 29km). Μόλις φτάσουμε στην Μαρώνεια θα σταθμεύσουμε τα οχήματά μας στην πλατεία του χωριού (ή λίγο πιο κάτω τούς μήνες που απαγορεύεται) η οποία αποτελεί και το σημείο εκκίνησης. Από εκεί θα κινηθούμε βορειοανατολικά στα σοκάκια του χωριού μέχρι να φτάσουμε στο πλακόστρωτο μονοπάτι, το οποίο ακολουθούμε. Κατά τη διάρκεια της πορείας μας θα συναντήσουμε το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής και παγκάκια, από όπου μπορούμε να απολαύσουμε τη θέα προς την Μαρώνεια, τη θάλασσα με την Σαμοθράκη και την Θάσο, και το νότιο κομμάτι του κάμπου της Ροδόπης να καταλήγει στις ακτές. Σε λίγο θα φτάσουμε σε σημείο θέας και ένα κιόσκι με τοπογραφικό σημείο. Στη συνέχεια η πορεία μας γίνεται ανατολική, θα αφήσουμε τον χωματόδρομο για να μπούμε σε μονοπάτι, και ανεβαίνοντας παράλληλα με τους στύλους της ΔΕΗ θα καταλήξουμε στις κεραίες. Από τις κεραίες και μετά κινούμαστε νοτιοανατολικά σε χωματόδρομο και μετά σε μονοπάτι πάνω στην κορυφογραμμή. Από εκείνο το σημείο μπορούμε να δούμε πανοραμικά και τον υπόλοιπο νομό Ροδόπης. Συνεχίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση και αφού περάσουμε από ένα αρχαίο λαξευτό πατητήρι θα φτάσουμε στα απομεινάρια της αρχαίας ακρόπολης της Μαρώνειας. Σε λίγο θα καταλήξουμε στο ασκεπές εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, λίγα μέτρα χαμηλότερα από τα ραντάρ της αεροπορίας, το οποίο σηματοδοτεί και το τέλος της ανάβασης.
            Η κατάβαση μπορεί να γίνει από την ίδια διαδρομή ή κυκλικά περνώντας από το σπήλαιο του Αγίου Σπυρίδωνα. Σε αυτήν την περίπτωση θα κινηθούμε βορειοδυτικά και λίγο μετά το λαξευτό πατητήρι, στο σημείο που θα προσεγγίσουμε τον χωματόδρομο, θα κατηφορίσουμε δυτικά. Σε κάποιο σημείο θα συναντήσουμε κάποια σημάδια που έχουν μπει και οδηγούν νότια στη μικρή σπηλιά. Αφού επισκεφτούμε τη σπηλιά θα συνεχίσουμε δυτικά και θα φτάσουμε σε χωματόδρομο κοντά σε μαντρί, κοντά στο θέατρο Χελιδονόπετρας. Από εκεί θα συνεχίσουμε δυτικά και μετά βορειοδυτικά διασχίζοντας το δάσος με τα πεύκα. Θα φτάσουμε στο νοτιοανατολικό άκρο του χωριού και μετά από λίγο θα φτάσουμε και πάλι στην πλατεία της Μαρώνειας, που αποτελεί και το τέλος της διαδρομής. 
        Η ανάβαση μέχρι τον Άγιο Αθανάσιο διαρκεί περίπου 1,5 ώρα και η κατάβαση 1 ώρα. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 2,5 ώρες, είτε γίνει κυκλικά είτε όχι. Περισσότερα στο: http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=103                                    

Στην Μαρώνεια


Πλησιάζοντας την κορυφή10. Ύψωμα Ληνού – Αρχαίος Ληνός: • Υψόμετρο αφετηρίας     : 140 μέτρα
 • Υψόμετρο τερματισμού : 660 μέτρα
 • Υψομετρική διαφορά     : 520 μέτρα
 • Βαθμός δυσκολίας         : 1
 • Ώρες πορείας                 : 2,5
 • Μήκος πορείας              : 3,4 χιλιόμετρα (x2)

            Η διαδρομή «Ύψωμα Ληνού – Αρχαίος Ληνός» είναι μια εύκολη ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει από το χωριό Ληνός (υψόμετρο 140m) και καταλήγει στα Βυζαντινά ερείπια του Παπίκιου (υψόμετρο 660m) τα οποία βρίσκονται στον ορεινό όγκο βόρεια του Ληνού.
            Για να φτάσουμε στο σημείο εκκίνησης θα πρέπει να κινηθούμε από Κομοτηνή προς Ληνό (απόσταση 14km). Σταθμεύουμε τα οχήματά μας στην πλατεία του χωριού. Αυτό είναι και το σημείο εκκίνησης. Από εκεί κινούμαστε βόρεια προς τον χωματόδρομο που ανηφορίζει προς το δάσος. Κάποια στιγμή ο χωματόδρομος τελειώνει και μπαίνουμε σε μονοπάτι. Θέλει μεγάλη προσοχή γιατί το μονοπάτι είναι σε αρκετά σημεία στενό και δεν υπάρχει ορειβατική σήμανση. Η κατεύθυνσή μας είναι βόρεια. Σε κάποια σημεία θα κινηθούμε μέσα σε δάσος πεύκων και θα περάσουμε έναν χωματόδρομο. Ύστερα από λίγο θα μπούμε σε αρχαίο πέτρινο μονοπάτι και στη συνέχεια θα συναντήσουμε και πάλι χωματόδρομο. Εκεί θα στρίψουμε δεξιά, θα κινηθούμε πάνω στον χωματόδρομο και σε λίγο θα δούμε τα αρχαία ερείπια στα αριστερά μας, που είναι και το τέλος της διαδρομής (θέση Ερημότοπος).
                Η επιστροφή γίνεται από την ίδια ακριβώς διαδρομή. Η ανάβαση διαρκεί περίπου 1,5 ώρα και η κατάβαση 1 ώρα. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 2,5 ώρες.
            Αν θέλουμε μπορούμε να επιχειρήσουμε να ανέβουμε και στην υψηλότερη κορυφή του Ληνού (υψόμετρο 850m, βαθμός δυσκολίας 2, μήκος διαδρομής 5,2 χιλιόμετρα (x2)) που βρίσκεται βορειοδυτικά των ερειπίων. Αυτή τη φορά θα βγούμε έξω από τον χωματόδρομο στην τελευταία μεγάλη στροφή πριν τα αρχαία ερείπια. Εκεί θα κινηθούμε βόρεια σε μονοπάτι, θα περάσουμε από πεσμένες πέτρες χτισμάτων και θα βγούμε σε χωματόδρομο μόλις φτάσουμε στην κορυφογραμμή (θέση Άσπρος Βράχος). Από εκεί θα κινηθούμε βορειοδυτικά και θα δούμε την κορυφή του Γέρακα (Τουλ Τεπέ) προς τα δυτικά. Το τελευταίο ανηφορικό κομμάτι μέχρι την κορυφή έχει κατεύθυνση νοτιοδυτική. Από εκεί μπορούμε να δούμε βορειοδυτικά στο βάθος τα Θρακικά Μετέωρα και ακόμα πιο μακριά το Γυφτόκαστρο Ξάνθης. Για το ύψωμα Ληνού θα χρειαστούμε επιπλέον 1,5 ώρα. Περισσότερα στο: http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=51

                             
Τα αρχαία Ληνού


Το ύψωμα Ληνού
11. Τούνελ Νυμφαίας - Μύτικας:
 • Υψόμετρο αφετηρίας    : 320 μέτρα
 • Υψόμετρο Πόας            : 300 μέτρα
 • Υψομετρική διαφορά    : 245 μέτρα (άνοδος στα 545 μέτρα)
 • Βαθμός δυσκολίας        : 1
 • Ώρες πορείας                : 6
 • Μήκος πορείας             : 9,5 χιλιόμετρα (x2)


     Η διαδρομή «Τούνελ Νυμφαίας – Μύτικας» είναι μία εύκολη προς μέτρια ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει λίγο πριν το πρώτο τούνελ Νυμφαίας (υψόμετρο 320m), περνάει κοντά από το ύψωμα Κακοράχη (υψόμετρο 545m) και καταλήγει στον οικισμό του Μύτικα (υψόμετρο 300m).
   Το σημείο εκκίνησης (που απέχει περίπου 11km από την Κομοτηνή) βρίσκεται κοντά στον καινούργιο δρόμου που συνδέει την Ελλάδα με την Βουλγαρία, μετά την Πάνδροσο και λίγο πριν το πρώτο τούνελ. Εκεί υπάρχει έξοδος στα ανατολικά σε χωματόδρομο, όπως φαίνεται και στο αρχείο καταγραφής, οπότε σταθμεύουμε τα οχήματά μας (μπορούμε να βγούμε και στον αμέσως επόμενο χωματόδρομο και να παρακάμψουμε το πρώτο κομμάτι). Από εκεί θα κινηθούμε ανατολικά σε πλαγιά και μετά βόρεια διασχίζοντας το ρέμα Τυχερό. Στη συνέχεια θα ανηφορίσουμε βορειοανατολικά προσεγγίζοντας το ύψωμα Κακοράχη. Θα το παρακάμψουμε κινούμενοι βόρεια στην πλαγιά και μέσω ράχης θα συνεχίσουμε ανατολικά παρακάμπτοντας το ύψωμα Πύργος που βρίσκεται βόρεια. Μετά θα συνεχίσουμε σε χωματόδρομο σε πλαγιά κατηφορίζοντας βόρεια και παράλληλα με το Σραβόρεμα, ενώ θα συναντήσουμε και κάποιες πηγές. Σε λίγο θα φτάσουμε στον οικισμό του Μύτικα, που αποτελεί και το τέλος της διαδρομής. Η επιστροφή μπορεί να γίνει από την ίδια ακριβώς διαδρομή. Η ανάβαση διαρκεί περίπου 3,5 ώρες και η επιστροφή 2,5 ώρες. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 6 ώρες.Στην αρχή της διαδρομής

Πλησιάζοντας τον Μύτικα12. Πεύκα Μεταξά - Παρχάρια:
 • Υψόμετρο αφετηρίας    : 830 μέτρα
 • Υψόμετρο Παρχαριών  : 380 μέτρα
 • Υψομετρική διαφορά    : 450 μέτρα 
 • Βαθμός δυσκολίας        : 1
 • Ώρες πορείας                : 2,5
 • Μήκος πορείας             : 7,1 χιλιόμετρα (συνολικά)
     Η διαδρομή «Πεύκα Μεταξά – Παρχάρια» είναι μία εύκολη προς μέτρια κυκλική ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει από την τοποθεσία «Πεύκα Μεταξά» (υψόμετρο 830m), κατεβαίνει στα Παρχάρια του νομού Ροδόπης (υψόμετρο 380m) και ανεβαίνει και πάλι στα Πεύκα Μεταξά. Η πρόσβαση είναι δύσκολη και τα μονοπάτια σχεδόν απάτητα, ωστόσο η σχεδόν ανέγγιχτη και οργιώδης βλάστηση μας αποζημιώνει.
     Για να φτάσουμε στο σημείο εκκίνησης θα πρέπει να κινηθούμε από Κομοτηνή στον νέο δρόμο που συνδέει την Ελλάδα με την Βουλγαρία. Στο ύψος του Φρουρού θα βγούμε από τον δρόμο και θα μπούμε δεξιά σε χωματόδρομο που οδηγεί στον Φρουρό. Από εκεί θα διασχίσουμε τον νέο δρόμο πάνω από το τούνελ και θα συνεχίσουμε νοτιοδυτικά σε χωματόδρομο μέχρι την τοποθεσία «Πεύκα Μεταξά» που αποτελεί και το σημείο εκκίνησης, οπότε σταθμεύουμε τα οχήματά μας (συνολική απόσταση ~25km). Από εκεί θα κατηφορίσουμε νοτιοδυτικά σε ασαφές μονοπάτι μέσα σε οργιώδη βλάστηση. Η διαδρομή είναι σχετικά σηματοδοτημένη με κόκκινες-άσπρες κορδέλες και σε κάποια σημεία θα χρειαστεί να κάνουμε ανοίγματα ή παρακάμψεις λόγω της πυκνής βλάστησης. Σε λίγο θα φτάσουμε σε σημείο σύνδεσης του κατηφορικού μονοπατιού με αυτό της επιστροφής. Από εκεί συνεχίζουμε νότια. Καθώς κατηφορίζουμε μπορούμε να δούμε στα νότια το Οχυρό Νυμφαίας καθώς και τα Παρχάρια βόρεια από αυτό. Σε λίγο θα φτάσουμε σε διασταύρωση χωματόδρομων έχοντας μπροστά μας τα Παρχάρια. Στον υπαίθριο χώρο θα βρούμε πόσιμο νερό, το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και διάφορα άλλα κτίσματα που χρησιμοποιούνται κατά την τέλεση των Ποντιακών Παρχαρίων. Από εκεί θα συνεχίσουμε νοτιοανατολικά στον χωματόδρομο, μετά ανατολικά και βόρεια μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που ξεκινάει και πάλι μονοπάτι, πριν συναντήσουμε και τον άλλο χωματόδρομο που έρχεται από βόρεια. Από εκεί θα ανηφορίσουμε βορειοδυτικά. Σε κάποιο σημείο θα συναντήσουμε μία πηγή και θα χρειαστεί να παρακάμψουμε κάποια περάσματα λόγω βλάστησης. Μετά από λίγο θα συναντήσουμε το μονοπάτι που είχαμε κατέβει στην αρχή. Από εκεί θα ανηφορίσουμε βορειοανατολικά μέχρι να φτάσουμε στα Πεύκα Μεταξά που σηματοδοτούν και το τέλος της ανάβασης.
     Η κατάβαση μέχρι τα Παρχάρια διαρκεί περίπου 1 ώρα και η ανάβαση 1,5 ώρα. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 2,5 ώρες και μπορεί να γίνει και με την αντίστροφη πορεία. Σε περίπτωση που μπορέσουμε να πάρουμε άδεια από τον στρατό και περάσουμε μέσω του Οχυρού Νυμφαίας, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδρομή από τα Παρχάρια και έτσι να γλυτώσουμε τον χρόνο μετάβασης στα Πεύκα Μεταξά. 
Περισσότερα στο: http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=51

Μέσα στη φύση

Τα Παρχάρια


                  13. Καταφύγιο από Μαχαίρα:

 • Υψόμετρο αφετηρίας    : 615 μέτρα
 • Υψόμετρο καταφυγίου : 1050 μέτρα
 • Υψομετρική διαφορά    : 490 μέτρα (κάθοδος στα 560 μέτρα)
 • Βαθμός δυσκολίας        : 1
 • Ώρες πορείας                : 4
 • Μήκος πορείας             : 5,5 χιλιόμετρα (x2)


             Η διαδρομή «Καταφύγιο από Μαχαίρα» είναι μια εύκολη προς μέτρια ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει από το Φυλάκιο Μαχαίρα (υψόμετρο 615m), κατεβαίνει στο Χιονόρεμα (560m) και καταλήγει στο καταφύγιο του ΕΟΣ Κομοτηνής «Χαράλαμπος Δήμου» (υψόμετρο 1050m) το οποίο βρίσκεται 200m νότια από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
            Για να φτάσουμε στο σημείο εκκίνησης θα πρέπει να κινηθούμε από Κομοτηνή προς το χωριό Θάμνα (απόσταση 7km). Αφού διασχίσουμε το χωριό θα κινηθούμε στον χωματόδρομο που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τελείωμά του. Ακολουθώντας τις πινακίδες που γράφουν «Φυλάκιο Μαχαίρα» ύστερα από 10km θα φτάσουμε στο χαρακτηριστικό πλάτωμα με το φυλάκιο που είναι και το σημείο εκκίνησης. Σταθμεύουμε τα οχήματά μας και κινούμαστε βορειοδυτικά και στη συνέχεια βόρεια στο μονοπάτι που κατηφορίζει με τη χαρακτηριστική σήμανση «πορτοκαλί τετράγωνα μέσα σε άσπρα τετράγωνα». Σε λίγο θα συναντήσουμε το Χιονόρεμα στα δεξιά μας και θα κινούμαστε παράλληλα με αυτό. Η διαδρομή μάς αποζημιώνει με το ποτάμι που σχηματίζει μικρούς καταρράκτες και βάθρες, και με κάποια ξύλινα παγκάκια στα οποία μπορούμε να χαλαρώσουμε. Θα περάσουμε από μία βρύση, ένα κιόσκι και από εκεί θα συνεχίσουμε βόρεια. Κάποια στιγμή θα συναντήσουμε μία ξύλινη γέφυρα, την οποία θα διασχίσουμε, και ένα κιόσκι και μία βρύση σε ξέφωτο. Στο σημείο που θα δούμε τις κίτρινες ενημερωτικές ταμπέλες η πορεία μας θα γίνει βορειοανατολική και θα μπούμε στο ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στο καταφύγιο. Ακολουθούμε τη σήμανση που είναι κόκκινα τετράγωνα μέσα σε άσπρα τετράγωνα, καθώς και κάποια κόκκινα σημάδια στα δέντρα. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής απολαμβάνουμε τη φύση και τη σκιά των ψηλών δέντρων. Στο τέλος του μονοπατιού θα στρίψουμε δεξιά και θα δούμε το καταφύγιο του ΕΟΣ Κομοτηνής (έξω από αυτό υπάρχει μία ακόμα βρύση). Το καταφύγιο είναι συνήθως κλειστό, εκτός των προγραμματισμένων αναβάσεων, και για αυτό θα πρέπει να κανονίσουμε πιο μπροστά με τον ΕΟΣ Κομοτηνής ώστε να μπορέσουμε να το επισκεφτούμε ή να διαμείνουμε σε αυτό.
            Η επιστροφή γίνεται από την ίδια ακριβώς διαδρομή. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 4 ώρες. Περισσότερα στο: http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=51


Κατεβαίνοντας προς το Χιονόρεμα


Πλησιάζοντας το καταφύγιο
14. Καταφύγιο από Μικρή Άδα μέσω Πυραμίδας 72 : • Υψόμετρο αφετηρίας    : 660 μέτρα
 • Υψόμετρο καταφυγίου : 1050 μέτρα
 • Υψομετρική διαφορά    : 390 μέτρα
 • Βαθμός δυσκολίας        : 2
 • Ώρες πορείας                : 4
 • Μήκος πορείας             : 9 χιλιόμετρα συνολικά

            Η διαδρομή «Καταφύγιο από Μικρή Άδα μέσω Πυραμίδας 72» είναι μια μέσης δυσκολίας ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει από τον οικισμό της Μικρής Άδας (υψόμετρο 660m), περνάει από την Πυραμίδα 72 και καταλήγει στο καταφύγιο του ΕΟΣ Κομοτηνής «Χαράλαμπος Δήμου» (υψόμετρο 1050m) το οποίο βρίσκεται 200m νότια από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
            Για να φτάσουμε στο σημείο εκκίνησης θα πρέπει να κινηθούμε από Κομοτηνή προς το χωριό Σύμβολα (απόσταση 6km). Αφού διασχίσουμε το χωριό θα συναντήσουμε στο βόρειο τελείωμά του δύο χωματόδρομους. Εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία μας στον αριστερό χωματόδρομο, έχοντας στα αριστερά μας τον μικρό ποταμό Χιονόρεμα, και σε 10km θα φτάσουμε στον οικισμό της Μικρής Άδας. Εκεί θα δούμε ένα πλάτωμα που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι και τη βίλλα Ζαρίτα στα αριστερά. Αυτό είναι και το σημείο εκκίνησης. Σταθμεύουμε τα οχήματά μας και κινούμαστε στο μονοπάτι νότια της βίλλας Ζαρίτα. Η κατεύθυνση της διαδρομής είναι αρχικά νοτιοδυτική μέσα σε δάσος και θα χρειαστεί να περάσουμε από ένα ποταμάκι και από ένα απότομο ανέβασμα το οποίο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή (θέση Μανδράκι). Στη συνέχεια θα κινηθούμε βορειοδυτικά μέχρι την πυραμίδα 72 και στη συνέχεια βόρεια μέσα σε δάσος (ύψωμα Αράπης) μέχρι το καταφύγιο. Από εκεί μπορούμε να δούμε στα δυτικά το Παπίκιο, το υψηλότερο βουνό του νομού Ροδόπης. Το καταφύγιο είναι συνήθως κλειστό, εκτός των προγραμματισμένων αναβάσεων, και για αυτό θα πρέπει να κανονίσουμε πιο μπροστά με τον ΕΟΣ Κομοτηνής ώστε να μπορέσουμε να το επισκεφτούμε ή να διαμείνουμε σε αυτό.
            Η επιστροφή γίνεται είτε από την ίδια διαδρομή, είτε κυκλικά μέσω της επιστροφής της διαδρομής «Καταφύγιο από Μικρή Άδα» με κατεύθυνση νοτιοανατολική, την οποία προτιμούμε ώστε να αποφύγουμε το απότομο κατέβασμα. Η ανάβαση με χαλαρό ρυθμό διαρκεί περίπου 2,5 ώρες και η κατάβαση 1,5 ώρα. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 4 ώρες. Περισσότερα στο: http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=51               Θέα προς τα ανατολικά

Πλησιάζοντας το καταφύγιο
15.Άνω Κάρδαμος - πυραμίδα 79: • Υψόμετρο αφετηρίας     : 460 μέτρα
 • Μέγιστο υψόμετρο        : 818 μέτρα
 • Υψομετρική διαφορά     : 358 μέτρα
 • Βαθμός δυσκολίας         : 2
 • Ώρες πορείας                 : 5
 • Μήκος πορείας               : 9,5 χιλιόμετρα

  Η διαδρομή «Άνω Κάρδαμος – λιβάδια – Άνω Κάρδαμος» είναι μία εύκολη προς μέση κυκλική πεζοπορική διαδρομή που ξεκινά από τον Άνω Κάρδαμο (υψόμετρο 460μ), κινείται κυκλικά γύρω από τα λιβάδια Άνω Καρδάμου (μέγιστο υψόμετρο 818μ) και επιστρέφει στον Άνω Κάρδαμο. Αποτελεί μία από τις διαδρομές που μπορούν να γίνουν στην περιοχή με κάποιες από αυτές να οδηγούν στα βορειοδυτικά στην κορυφή Πολεμιστής και στα βόρεια στην πυραμίδα 79 στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

     Το σημείο εκκίνησης είναι ο οικισμός Άνω Κάρδαμος που απέχει 42χλμ από την Κομοτηνή. Εκεί υπάρχει χώρος στάθμευσης. Η διαδρομή δεν είναι σηματοδοτημένη. Νερό θα βρούμε στον οικισμό και πιθανόν σε μία πηγή στη διαδρομή μας. Από το σημείο εκκίνησης ανηφορίζουμε προς τα βορειοδυτικά διασχίζοντας τον οικισμό και δυτικά σε μονοπάτι μέσα στη φύση. Θα περάσουμε από ξύλινη γέφυρα και το ομώνυμο ρυάκι Καρδάμου. Μετά από λίγο θα φτάσουμε στα λιβάδια Άνω Κάρδαμου, όπου βρίσκονται καλλιέργειες. Από εκεί θα συνεχίσουμε δυτικά για να φτάσουμε σε χωματόδρομο. Από εκεί θα συνεχίσουμε βόρεια και βορειοανατολικά μέσα σε δάσος και ξέφωτα για να φτάσουμε στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής στα 818μ. Συνεχίζουμε κατηφορίζοντας βορειοανατολικά, νοτιοανατολικά και νότια για να προσεγγίσουμε και πάλι τα λιβάδια. Συνεχίζουμε από το ίδιο αρχικό μονοπάτι για να φτάσουμε προς τα νοτιοανατολικά στον Άνω Κάρδαμο που αποτελεί το τέλος της διαδρομής. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 4,5 ώρες. Περισσότερα στο: Μονοπάτι δίπλα σε ρέμα

Θέα προς τον Άνω Κάρδαμο


16. Πετρωτό-Ά Κερασιά-Μονή Καυσοκαλύβη: • Υψόμετρο αφετηρίας     : 120 μέτρα
 • Υψόμετρο τερματισμού : 550 μέτρα
 • Υψομετρική διαφορά     : 430 μέτρα
 • Βαθμός δυσκολίας         : 2
 • Ώρες πορείας                 : 4,5
 • Μήκος πορείας               : 9,2 χιλιόμετρα συνολικά

            Η διαδρομή «Πετρωτό-Ά Κερασιά-Μονή Καυσοκαλύβη» είναι μια μέσης δυσκολίας ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει από τον οικισμό Πετρωτό (υψόμετρο 120m) και καταλήγει στον οικισμό Α΄ Κερασιά (υψόμετρο 550m) μέσω της μονής Οσίου Μάξιμου Καυσοκαλύβη (υψόμετρο 350m).  
              Για να φτάσουμε στο σημείο εκκίνησης θα πρέπει να κινηθούμε από Κομοτηνή προς το χωριό Μίσχος (απόσταση 9km). Για την ακρίβεια, το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στον οικισμό Πετρωτό ο οποίος βρίσκεται λίγα μέτρα δυτικότερα του Μίσχου. Μόλις φτάσουμε εκεί κινούμαστε βόρεια του οικισμού Πετρωτό περνώντας τον χωματόδρομο που οδηγεί στο βόρειο τελείωμά του. Αυτό είναι και το σημείο εκκίνησης, οπότε και σταθμεύουμε τα οχήματά μας στο πλάτωμα δίπλα στον χωματόδρομο. Από εκεί κινούμαστε βορειοδυτικά προς τον χωματόδρομο που ανηφορίζει προς το δάσος και γίνεται μονοπάτι. Το μονοπάτι είναι ευκρινές αλλά δεν υπάρχει σήμανση. Το αρχικό κομμάτι της διαδρομής περιλαμβάνει πεύκα και κυπαρίσσια. Στη χαράδρα στα δεξιά μας μπορούμε να επισκεφτούμε και έναν παλιό νερόμυλο τον οποίο διασχίζει το ποτάμι Αρπίτσα. Συνεχίζουμε την πορεία μας στα βορειοδυτικά κινούμενοι μέσα στο δάσος με τα πεύκα. Στο τελείωμα του δάσους θα δούμε τη μονή την οποία μπορούμε να επισκεφτούμε εφόσον έχουμε συνεννοηθεί από πριν και φέρουμε την κατάλληλη ενδυμασία, καθώς και τον κάμπο της Ροδόπης στα νότια. Από εκεί θα κινηθούμε βόρειο-βορειοδυτικά κινούμενοι στον ανατολικό χωματόδρομο. Η βλάστηση γίνεται λιγότερο πυκνή και μπορούμε να δούμε πάλι πεύκα από τις αναδασώσεις, καθώς και γαύρους. Επίσης, θα δούμε ένα πλάτωμα με αρχαία ερείπια και 2-3 λιβάδια. Κάποια στιγμή θα δούμε στα βόρεια την Α΄ Κερασιά και τον καταρράκτη Κερασιάς τους μήνες που έχει νερό. Επίσης, στα βορειοανατολικά μπορούμε να δούμε το Παπίκιο και στα βορειοδυτικά την Αγελαδοκορυφή ακριβώς πάνω από την Α' Κερασιά. Μέχρι αυτό το σημείο ο βαθμός δυσκολίας είναι 1 και οι ώρες πορείας 1,5. Για την Α΄ Κερασιά θα χρειαστούμε άλλη μισή ώρα και ο βαθμός δυσκολίας θα γίνει 2, οπότε μπορούμε να το επιχειρήσουμε ανάλογα με τις δυνατότητές μας και τον διαθέσιμο χρόνο.
             Η επιστροφή γίνεται από την ίδια ακριβώς διαδρομή ή από κοντινά μονοπάτια όπως φαίνεται και στο αρχείο καταγραφής. Η ανάβαση μέχρι την Α' Κερασιά διαρκεί περίπου 2,5 ώρες και η κατάβαση 2 ώρες. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 4,5 ώρες και εξαρτάται από τον χρόνο που θα κρατήσει η επίσκεψη στη μονή.
Περισσότερα στο: http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=51   

Η Ά Κερασιά


Στη Μονή Καυσοκαλύβη17. Άνω Μύτικας - Φυλάκιο 69:


 • Υψόμετρο αφετηρίας   : 660 μέτρα
 • Υψόμετρο Φυλακίου   : 920 μέτρα
 • Υψομετρική διαφορά  : 440 μέτρα (κάθοδος στα 480 μέτρα)
 • Βαθμός δυσκολίας      : 2
 • Ώρες πορείας              : 5
 • Μήκος πορείας           : 16 χιλιόμετρα συνολικά

            Η διαδρομή «Άνω Μύτικας - Φυλάκιο 69» είναι μια μέσης δυσκολίας κυκλική ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει βορειοανατολικά του χωριού Νυμφαία (υψόμετρο 660m), συνεχίζει ανεβαίνοντας και στη συνέχεια κατεβαίνοντας στον οικισμό του Άνω Μύτικα (υψόμετρο 480m), και καταλήγει ανεβαίνοντας στο εγκαταλελειμμένο στρατιωτικό Φυλάκιο 69 (υψόμετρο 920m) το οποίο βρίσκεται 200m νότια από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
            Για να φτάσουμε στο σημείο εκκίνησης θα πρέπει να κινηθούμε από Κομοτηνή προς Καρυδιά και στη συνέχεια προς Πάνδροσο (8km από Κομοτηνή). Από εκεί θα κινηθούμε προς την Νυμφαία αλλά δεν θα μπούμε στο χωριό, θα στρίψουμε δεξιά στην πινακίδα «Ι/Κ Νυμφαίας». Χαρακτηριστικό της διαδρομής είναι ότι κινούμαστε παράλληλα στον καινούριο δρόμο Ελλάδας-Βουλγαρίας και περνάμε από το αντίστοιχο εργοτάξιο. Στη συνέχεια μπαίνουμε σε χωματόδρομο, ο οποίος κάποια στιγμή χωρίζει σε τρείς χωματόδρομους. Αυτό είναι και το σημείο εκκίνησης, το οποίο απέχει 16,5km από την Πάνδροσο. Χαρακτηριστικό σημάδι είναι η ξύλινη ταμπέλα που γράφει ΦΡΟΥΡΟΣ στον μεσαίο δρόμο και η ορειβατική σήμανση στον δεξιό δρόμο με το πορτοκαλί τετράγωνο στο δέντρο και το βαμμένο πορτοκαλί κολωνάκι με τον αριθμό 13. Σταθμεύουμε τα οχήματά μας και ακολουθούμε τον χωματόδρομο στα δεξιά, καθοδηγούμενοι από τη χαρακτηριστική ορειβατική σήμανση που αναφέρθηκε. Η κατεύθυνση της διαδρομής είναι βορειοανατολική και βόρεια.
            Το πρώτο κομμάτι της διαδρομής είναι κυρίως ανηφορικό και μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις την οροσειρά της Ροδόπης. Στα μισά της διαδρομής μπαίνουμε στο χαρακτηριστικό δάσος με τα πεύκα το οποίο μας συντροφεύει μέχρι την κάθοδό μας στον γραφικό πομάκικο οικισμό του Άνω Μύτικα. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής απολαμβάνουμε τα ρυάκια τα οποία σε πολλά σημεία σχηματίζουν μικρές βάθρες, καθώς και τη χαρακτηριστική γέφυρα με τον μικρό ποταμό Στραβόρεμα και τα σπίτια του οικισμού του Άνω Μύτικα. Στο τρίτο και τελευταίο κομμάτι ανηφορίζουμε βορειοανατολικά προς το Φυλάκιο 69, περνώντας και πάλι από δάσος με πεύκα και απολαμβάνοντας προς τα πίσω τη μεγαλειώδη θέα. Σε λίγο, κινούμενοι βορειοδυτικά, φτάνουμε στο εγκαταλελειμμένο Φυλάκιο 69 το οποίο αποτελεί και το τέλος της διαδρομής.
            Η επιστροφή μπορεί να γίνει από την ίδια ακριβώς διαδρομή ή να γίνει κυκλική, όπως φαίνεται και στο αρχείο καταγραφής. Σε αυτήν την περίπτωση θα κινηθούμε δυτικά και παράλληλα με τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (πυραμίδες 45-42). Στη συνέχεια θα κινηθούμε κατηφορίζοντας νοτιοδυτικά, θα μπούμε σε χωματόδρομο και θα φτάσουμε στη βρύση που βρίσκεται σε διασταύρωση. Από εκεί θα κινηθούμε δυτικά στον χωματόδρομο και στη συνέχεια νότια και νοτιοανατολικά ανεβαίνοντας προς το ύψωμα Φρουρός. Στο τελευταίο κομμάτι θα κινηθούμε νότια κατηφορίζοντας στον χωματόδρομο μέχρι να φτάσουμε στο σημείο εκκίνησης. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 5 ώρες, με το πρώτο κομμάτι να διαρκεί περίπου όσο και το δεύτερο.
Περισσότερα στο: http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=51   

Στον Άνω Μύτικα

Στο φυλάκιο 6918. Αγελαδοκορυφή - Πόα:


 • Υψόμετρο αφετηρίας   : 850 μέτρα
 • Υψόμετρο Αγελαδοκορυφής: 1180 μέτρα
 • Υψομετρική διαφορά  : 680 μέτρα (κάθοδος στα 500 μέτρα)
 • Βαθμός δυσκολίας      : 2
 • Ώρες πορείας              : 5
 • Μήκος πορείας           : 15,7 χιλιόμετρα συνολικά

    
       Η διαδρομή «Αγελαδοκορυφή – Πόα» είναι μία μέσης δυσκολίας κυκλική ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει νότια της Αγελαδοκορυφής (υψόμετρο 850m), ανεβαίνει στην Αγελαδοκορυφή (υψόμετρο 1180m), περνάει από τον οικισμό Πόα (υψόμετρο 500m) και καταλήγει και πάλι νότια της Αγελαδοκορυφής.
     Για να φτάσουμε στο σημείο εκκίνησης πρέπει να κινηθούμε από Κομοτηνή προς Μέγα Πιστό (απόσταση 10km). Από εκεί κινούμαστε βορειοδυτικά στον χωματόδρομο που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τελείωμα του χωριού. Μετά από 10km οδήγησης με εκπληκτική θέα θα συναντήσουμε δύο χαρακτηριστικές απότομες στροφές με αρκετό πλάτος, στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος περίπου με την Ά Κερασιά. Αυτό είναι και το σημείο εκκίνησης, όπως φαίνεται και στο αρχείο καταγραφής, οπότε σταθμεύουμε τα οχήματά μας. Το μονοπάτι ξεκινάει κατευθείαν με ένα απότομα ανέβασμα μέσα στο δάσος με κατεύθυνση βορειοδυτική, μέχρι να φτάσουμε στην κορυφογραμμή. Ακολουθούμε και κάποια κόκκινα σημάδια που υπάρχουν πάνω στα δέντρα. Μόλις φτάσουμε στην κορυφογραμμή η βλάστηση θα είναι πιο αραιή και η θέα θα είναι καταπληκτική προς όλες τις κατευθύνσεις. Από εκεί και πέρα η κατεύθυνση της πορείας γίνεται βορειοανατολική. Κινούμενοι στην κορυφογραμμή θα περάσουμε από ξέφωτα και πετρώδη περάσματα, καθώς και από ένα σπίτι-καταφύγιο. Στο τελευταίο κομμάτι η διαδρομή γίνεται βορειοδυτική μέχρι να φτάσουμε στην Αγελαδοκορυφή με το χαρακτηριστικό υψομετρικό σημείο. Από εκεί μπορούμε να δούμε στα νότια την πεδιάδα της Ροδόπης, νοτιοδυτικά την Θάσο, την Βιστωνίδα και το Παγγαίο, βορειοδυτικά το Φαλακρό και το Γυφτόκαστρο, βορειοανατολικά την κορυφή του Παπίκιου, ανατολικά την Βροντή (΄Β Κερασιά) και νοτιοανατολικά την Ά Κερασιά και στο βάθος την Κομοτηνή και την Σαμοθράκη. 
        Από εκεί θα κατηφορίσουμε βορειοανατολικά κινούμενοι στην κορυφογραμμή, απολαμβάνοντας την καταπληκτική θέα και πλησιάζοντας το ύψωμα Σαρεγλέ. Στη συνέχεια θα κατηφορίσουμε σε κοιλάδα βορειοδυτικά και στη συνέχεια δυτικά περνώντας και από ένα ρέμα. Μετά από λίγο θα φτάσουμε στον οικισμό Πόα. Από την Πόα θα κινηθούμε νότια στον χωματόδρομο που ελαφρώς ανηφορίζει και ανήκει στο διεθνές μονοπάτι Ε6. Θα κινηθούμε διαρκώς στον κεντρικό χωματόδρομο προσέχοντας στις διασταυρώσεις με άλλους χωματόδρομους, όπως φαίνεται και στο αρχείο καταγραφής. Απολαμβάνουμε τη φύση και τη θέα προς τα Θρακικά Μετέωρα και το Γυφτόκαστρο στα βορειοδυτικά και τον κάμπο της Ροδόπης στα νότια. Μετά από αρκετά χιλιόμετρα θα φτάσουμε στο σημείο εκκίνησης νότια της Αγελαδοκορυφής, που αποτελεί και το τέλος της διαδρομής. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 5 ώρες.
Περισσότερα στο: http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=51   Στην Αγελαδοκορυφή

Προς την Πόα
19. Παπίκιο από Β΄ Κερασιά (Βροντή): • Υψόμετρο αφετηρίας  : 583 μέτρα
 • Υψόμετρο κορυφής     : 1483 μέτρα
 • Υψομετρική διαφορά  : 900 μέτρα
 • Βαθμός δυσκολίας      : 2
 • Ώρες πορείας              : 3,5
 • Μήκος πορείας           : 2,9 χιλιόμετρα (x2)

         Η διαδρομή «Παπίκιο από Β΄ Κερασιά» είναι μια μέσης δυσκολίας ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει από τον χωματόδρομο που βρίσκεται βορειοανατολικά της Β΄ Κερασιάς (υψόμετρο 583m) και καταλήγει στην κορυφή του Παπίκιου όρους (υψόμετρο 1483m) που είναι η υψηλότερη κορυφή του νομού Ροδόπης. Αποτελεί μία από τις πιο εύκολες διαδρομές ανάβασης στο Παπίκιο.
            Για να φτάσουμε στο σημείο εκκίνησης θα πρέπει να κινηθούμε από την Κομοτηνή προς το χωριό Μίσχος (απόσταση 9km) και από εκεί να μπούμε στον χωματόδρομο που οδηγεί βόρεια προς το χωριό Β΄ Κερασιά (ή αλλιώς Βροντή). Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στον χωματόδρομο που προσεγγίζει την Β΄ Κερασιά από ανατολικά. Σταθμεύουμε τα οχήματά μας και κινούμαστε βορειοανατολικά και βόρεια προς το γυμνό έδαφος και συνεχώς πάνω στην κορυφογραμμή. Στη συνέχεια η κατεύθυνση γίνεται βορειοανατολική και μπαίνουμε μέσα σε δάσος κινούμενοι σε πλαγιά. Σε αρκετά σημεία θα συναντήσουμε τη χαρακτηριστική σήμανση με κόκκινα σημάδια και μεταλλικά τετράγωνα πάνω στα δέντρα. Όταν φτάσουμε και πάλι στην κορυφογραμμή θα συνδεθούμε με το μονοπάτι που έρχεται από τις κεραίες. Στο τελευταίο κομμάτι κινούμαστε βόρεια σε πετρώδες έδαφος με χαμηλή βλάστηση μέχρι να φτάσουμε στην κορυφή του Παπίκιου, με τη χαρακτηριστική μεταλλική σημαία και το τοπογραφικό υψομετρικό σημείο. Από την κορυφή του Παπίκιου μπορούμε να δούμε το μεγαλύτερο μέρος της οροσειράς της Ροδόπης, στα βόρεια τα σύνορα με την Βουλγαρία, και στα νότια την Κομοτηνή, τον κάμπο και τις λίμνες της Ροδόπης, τον Ίσμαρο, την Σαμοθράκη, την Θάσο, και αν είμαστε τυχεροί και άλλα νησιά και βουνά της Ελλάδας.
            Η επιστροφή γίνεται από την ίδια ακριβώς διαδρομή. Η ανάβαση διαρκεί περίπου 2 ώρες και η κατάβαση 1,5 ώρα. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 3,5 ώρες. Περισσότερα στο: http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=51   


Στην αρχή της διαδρομής

Στην κορυφή του Παπίκιου
20. Βυρσίνη - Μεγάλο Λιβάδι: • Υψόμετρο αφετηρίας  : 650 μέτρα
 • Υψόμετρο κορυφής     : 1267 μέτρα
 • Υψομετρική διαφορά  : 617 μέτρα
 • Βαθμός δυσκολίας      : 2
 • Ώρες πορείας              : 4,5
 • Μήκος πορείας            :6,5 χιλιόμετρα (x2)

          Η διαδρομή «Βυρσίνη - Μεγάλο Λιβάδι» είναι μια μέσης δυσκολίας ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει από το χωριό Βυρσίνη (υψόμετρο 650m), ανεβαίνει στον ορεινό όγκο των ορέων Βυρσίνης και καταλήγει στην κορυφή Μεγάλο Λιβάδι (υψόμετρο 1267m). Αποτελεί τον δεύτερο υψηλότερο ορεινό όγκο στον νομό Ροδόπης μετά το Παπίκιο. Εκεί υπάρχει και το αιολικό πάρκο Χλόης.
            Για να φτάσουμε στο σημείο εκκίνησης θα πρέπει να κινηθούμε από Κομοτηνή προς το χωριό Βυρσίνη (απόσταση 59km). Η Βυρσίνη πολλές φορές αναφέρεται και ως Άνω Βυρσίνη για να μην συγχέεται με την Κάτω Βυρσίνη. Η πλατεία του χωριού που βρίσκεται στο ανατολικό του άκρο αποτελεί και το σημείο εκκίνησης. Σταθμεύουμε τα οχήματά μας και κινούμαστε ανατολικά κατά μήκος του υπόλοιπου χωριού. Συνεχίζουμε βορειοανατολικά κατά μήκος του χωματόδρομου και περνάμε ένα μικρό ποτάμι. Στη συνέχεια βγαίνουμε εκτός δρόμου και ανηφορίζουμε βορειοανατολικά. Περνάμε ένα μικρό άλσος και μετά το έδαφος γίνεται πετρώδες. Στο βάθος βλέπουμε τις πρώτες ανεμογεννήτριες. Μόλις φτάσουμε εκεί, κινούμαστε σε χωματόδρομο παράλληλα με τις ανεμογεννήτριες με κατεύθυνση ανατολική και στη συνέχεια νοτιοανατολική μέσα σε δάσος και παράλληλη με τα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας. Το υψηλότερο σημείο, και τέλος της διαδρομής, είναι το κολωνάκι Ε152 που βρίσκεται κοντά σε τάφους.
            Η επιστροφή γίνεται από την ίδια ακριβώς διαδρομή. Η ανάβαση διαρκεί περίπου 2,5 ώρες και η κατάβαση 2 ώρες. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 4,5 ώρες. Περισσότερα στο: http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=117#10347

Πλησιάζοντας τις ανεμογεννήτριες


Στο Μεγάλο Λιβάδι, την κορυφή των ορέων Βυρσίνης


21. Παπίκιο από Κεραίες:


 • Υψόμετρο αφετηρίας  : 660 μέτρα
 • Υψόμετρο κορυφής     : 1483 μέτρα
 • Υψομετρική διαφορά  : 823 μέτρα
 • Βαθμός δυσκολίας      : 2
 • Ώρες πορείας              : 3,5
 • Μήκος πορείας           : 3,9 χιλιόμετρα (x2)

         Η διαδρομή «Παπίκιο από Κεραίες» είναι μια μέσης δυσκολίας ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει από χωματόδρομο που βρίσκεται βόρεια του χωριού Μίσχος (υψόμετρο 660m) και καταλήγει στην κορυφή του Παπίκιου όρους (υψόμετρο 1483m) που είναι η υψηλότερη κορυφή του νομού Ροδόπης.
            Για να φτάσουμε στο σημείο εκκίνησης θα πρέπει να κινηθούμε από την Κομοτηνή είτε προς το χωριό Μίσχος (απόσταση 9km) είτε προς το χωριό Θάμνα (απόσταση 7km). Από εκεί θα πρέπει να μπούμε στους χωματόδρομους που οδηγούν βόρεια ή αντίστοιχα βορειοδυτικά προς το βορειότερο σημείο που φτάνουν οι χωματόδρομοι σε σχέση με το χωριό Μίσχος (θέση Σπασμένη Καρέκλα). Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται μεταξύ της Β΄ Κερασιάς (ή Βροντή) και του Φυλακίου Μαχαίρα, σχεδόν στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με αυτά. Στο τελείωμα αυτού του δρόμου υπάρχει μια απότομη στροφή και ένα πετρώδες ανέβασμα στα βορειοανατολικά. Σταθμεύουμε τα οχήματά μας και κινούμαστε βόρεια προς το γυμνό έδαφος που οδηγεί σε μονοπάτι μέσα στο δάσος, δυτικά του υψώματος Μάνδρα. Ακολουθούμε τη σήμανση: κίτρινοι κύκλοι μέσα σε κόκκινα τετράγωνα. Στη συνέχεια η κατεύθυνση γίνεται ανατολική και μετά το υψομετρικό σημείο βόρεια και βορειοδυτική. Στο τελευταίο κομμάτι κινούμαστε βόρεια σε πετρώδες έδαφος με χαμηλή βλάστηση μέχρι να φτάσουμε στην κορυφή του Παπίκιου, με τη χαρακτηριστική μεταλλική σημαία και το τοπογραφικό υψομετρικό σημείο. Από την κορυφή του Παπίκιου μπορούμε να δούμε το μεγαλύτερο μέρος της οροσειράς της Ροδόπης, στα βόρεια τα σύνορα με την Βουλγαρία, και στα νότια την Κομοτηνή, τον κάμπο και τις λίμνες της Ροδόπης, τον Ίσμαρο, την Σαμοθράκη, την Θάσο, και αν είμαστε τυχεροί και άλλα νησιά και βουνά της Ελλάδας.
            Η επιστροφή γίνεται από την ίδια ακριβώς διαδρομή. Η ανάβαση διαρκεί περίπου 2 ώρες και η κατάβαση 1,5 ώρα. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 3,5 ώρες. Περισσότερα στο: http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=51Στα μισά της διαδρομής

Πλησιάζοντας την κορυφή

 22. Παπίκιο από Μαχαίρα: • Υψόμετρο αφετηρίας  : 660 μέτρα
 • Υψόμετρο κορυφής     : 1483 μέτρα
 • Υψομετρική διαφορά  : 823 μέτρα
 • Βαθμός δυσκολίας      : 2
 • Ώρες πορείας              : 4
 • Μήκος πορείας           : 7,3 χιλιόμετρα (x2)

         Η κλασική διαδρομή «Παπίκιο από Μαχαίρα» είναι μια μέσης δυσκολίας ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει από το Φυλάκιο Μαχαίρα (υψόμετρο 660m) και καταλήγει στην κορυφή του Παπίκιου όρους (υψόμετρο 1483m) που είναι η υψηλότερη κορυφή του νομού Ροδόπης.
            Για να φτάσουμε στο σημείο εκκίνησης θα πρέπει να κινηθούμε από Κομοτηνή προς το χωριό Θάμνα (απόσταση 7km). Αφού διασχίσουμε το χωριό θα κινηθούμε στον χωματόδρομο που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τελείωμά του. Ακολουθώντας τις πινακίδες που γράφουν «Φυλάκιο Μαχαίρα» σε 10km θα φτάσουμε στο χαρακτηριστικό πλάτωμα με το φυλάκιο που είναι και το σημείο εκκίνησης. Σταθμεύουμε τα οχήματά μας και κινούμαστε δυτικά προς το δάσος που ανεβαίνει προς το βουνό και ακολουθούμε τη σήμανση με τα κίτρινα τετράγωνα μέσα σε κόκκινα τετράγωνα, καθώς και τα κόκκινα σημάδια στα δέντρα. Η κατεύθυνση της διαδρομής είναι δυτική και στη συνέχεια βορειοδυτική, βόρεια του υψώματος Μάνδρα. Στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε αρκετά ξέφωτα να εναλλάσσονται με κίνηση μέσα σε δάσος καθώς και μία πηγή λίγο κάτω από το μονοπάτι. Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής είναι πετρώδες με χαμηλή βλάστηση και χωρίς δέντρα. Σε λίγο, κινούμενοι στην κορυφογραμμή, φτάνουμε στην κορυφή του Παπίκιου με τη χαρακτηριστική μεταλλική σημαία και το τοπογραφικό υψομετρικό σημείο. Από την κορυφή του Παπίκιου μπορούμε να δούμε το μεγαλύτερο μέρος της οροσειράς της Ροδόπης, στα βόρεια τα σύνορα με την Βουλγαρία, και στα νότια την Κομοτηνή, τον κάμπο και τις λίμνες της Ροδόπης, τον Ίσμαρο, την Σαμοθράκη, την Θάσο, και αν είμαστε τυχεροί και άλλα νησιά και βουνά της Ελλάδας.
            Η επιστροφή γίνεται από την ίδια ακριβώς διαδρομή. Η ανάβαση διαρκεί περίπου 2,5 ώρες και η κατάβαση 1,5 ώρα. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 4 ώρες.
Περισσότερα στο: http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=51

Στο φυλάκιο Μαχαίρα


Στην κορυφή του Παπίκιου23. Δραγάτης: • Υψόμετρο αφετηρίας  : 260 μέτρα
 • Υψόμετρο  Δραγάτη    : 1100 μέτρα
 • Υψομετρική διαφορά  : 840 μέτρα
 • Βαθμός δυσκολίας      : 2
 • Ώρες πορείας              : 4,5
 • Μήκος πορείας           : 4,9 χιλιόμετρα (x2)

           Η διαδρομή «Δραγάτης» είναι μια μέτρια προς δύσκολη ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει από χωματόδρομο βόρεια του χωριού Σύμβολα (υψόμετρο 260m) και καταλήγει στην κορυφή του Δραγάτη (υψόμετρο 1100m) η οποία βρίσκεται κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
                 Για να φτάσουμε στο σημείο εκκίνησης θα πρέπει να κινηθούμε από Κομοτηνή προς το χωριό Σύμβολα (απόσταση 6km). Αφού διασχίσουμε το χωριό θα συναντήσουμε στο βόρειο τελείωμά του δύο χωματόδρομος. Εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία μας στον αριστερό χωματόδρομο, ο οποίος καταλήγει στον οικισμό της Μικρής Άδας, έχοντας στα αριστερά μας τον μικρό ποταμό Χιονόρεμα, και ύστερα από 7km θα φτάσουμε στη χαρακτηριστική γέφυρα που ο δρόμος κάνει απότομη στροφή προς τα αριστερά. Εκεί θα δούμε ένα μαντρί πάνω και αριστερά από τη γέφυρα και το ποτάμι μπροστά μας που περνάει κάτω από τη γέφυρα. Αυτό είναι και το σημείο εκκίνησης, οπότε σταθμεύουμε τα οχήματά μας (θέση Μακρυνάρι). Εδώ έχουμε δύο επιλογές. Είτε θα κινηθούμε στο μονοπάτι δεξιά της γέφυρας με κατεύθυνση νοτιοανατολική, ανατολική και στη συνέχεια βόρεια, είτε στο απότομο ανέβασμα μεταξύ της γέφυρας και του μαντριού με κατεύθυνση βορειοανατολική και στη συνέχεια βόρεια. Όπως και να έχει, τα δύο μονοπάτια οδηγούν προς την κορυφή του Δραγάτη και συναντιούνται ύστερα από αρκετή ώρα. Στη διαδρομή μας θα ακολουθήσουμε τα κόκκινα σημάδια και τις κορδέλες που βρίσκονται πάνω στα δέντρα. Η κατεύθυνση της διαδρομής στο μεγαλύτερο μέρος είναι βόρεια. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα κινηθούμε κάτω από δέντρα και θα συναντήσουμε αρκετά ξέφωτα. Αφού περάσουμε τα μισά της διαδρομής θα διασχίσουμε τον χωματόδρομο που οδηγεί προς το καταφύγιο του ΕΟΣ Κομοτηνής και μετά από αυτόν ένα οχυρό από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο στο ύψωμα Τσουκκά. Ο υψηλότερος όγκος που θα συναντήσουμε στον Βορρά είναι ο Δραγάτης, και σε λίγο θα φτάσουμε στην κορυφή του όπου βρίσκεται ένα εγκαταλελειμμένο στρατιωτικό φυλάκιο. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μπορούμε να δούμε στα νότια την πεδιάδα της Ροδόπης, στα δυτικά το Παπίκιο και πανοραμικά μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου της Ροδόπης.
               Η επιστροφή γίνεται από την ίδια ακριβώς διαδρομή. Η ανάβαση με σταθερό ρυθμό διαρκεί περίπου 2,5 ώρες και η κατάβαση 1,5 ώρα. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 4 ώρες. Περισσότερα στο: http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=51


Στην αρχή της διαδρομής


Στον Δραγάτη24. Παπίκιο από καταφύγιο: • Υψόμετρο αφετηρίας  : 1050 μέτρα
 • Υψόμετρο κορυφής     : 1483 μέτρα
 • Υψομετρική διαφορά  : 883 μέτρα (κάθοδος στα 600 μέτρα)
 • Βαθμός δυσκολίας      : 2
 • Ώρες πορείας              : 6
 • Μήκος πορείας           : 5,5 χιλιόμετρα (x2)
           
           Η διαδρομή «Παπίκιο από καταφύγιο» είναι μια μέτρια προς δύσκολη ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει από το καταφύγιο του ΕΟΣ Κομοτηνής (υψόμετρο 1050m), κατηφορίζει νοτιοδυτικά προς το Χιονόρεμα (υψόμετρο 600m) και στη συνέχεια ανηφορίζει δυτικά προς το Παπίκιο (υψόμετρο 1483m), που είναι η υψηλότερη κορυφή του νομού Ροδόπης.
          Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται λίγα μέτρα πριν και δεξιά της κεντρικής εισόδου του καταφυγίου. Από εκεί κατηφορίζουμε και ακολουθούμε τη σήμανση που είναι κόκκινα τετράγωνα μέσα σε άσπρα τετράγωνα, καθώς και κάποια κόκκινα σημάδια στα δέντρα. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής απολαμβάνουμε τη φύση και τη σκιά των ψηλών δέντρων. Σε μισή ώρα περίπου φτάνουμε στο Χιονόρεμα, που είναι ένας μικρός ποταμός που σχηματίζει μικρούς καταρράκτες και βάθρες, στις οποίες μπορούν να βουτήξουν οι πιο τολμηροί.
          Μετά το πρώτο εύκολο κατηφορικό κομμάτι ακολουθεί το δεύτερο και πιο δύσκολο ανηφορικό, το οποίο απαιτεί περίπου δύο ώρες. Μετά το Χιονόρεμα ακολουθούμε τη σήμανση με τα κίτρινα βέλη μέσα σε κόκκινα τετράγωνα, καθώς και τα κόκκινα σημάδια πάνω στους βράχους και τα δέντρα. Κινούμαστε και πάλι μέσα σε δάσος, και όσο κερδίζουμε ύψος αποκτούμε και καλύτερη θέα. Κάποια στιγμή θα περάσουμε και έναν χωματόδρομο με απότομο πετρώδες ανέβασμα. Στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής η βλάστηση είναι χαμηλή και μπορούμε να διακρίνουμε την κορυφή του Παπίκιου, με τη χαρακτηριστική μεταλλική σημαία και το τοπογραφικό υψομετρικό σημείο. Από την κορυφή του Παπίκιου μπορούμε να δούμε το μεγαλύτερο μέρος της οροσειράς της Ροδόπης, στα βόρεια τα σύνορα με την Βουλγαρία, και στα νότια την Κομοτηνή, τον κάμπο και τις λίμνες της Ροδόπης, τον Ίσμαρο, την Σαμοθράκη, την Θάσο, και αν είμαστε τυχεροί και άλλα νησιά και βουνά της Ελλάδας.
               Η επιστροφή γίνεται ακριβώς από την ίδια διαδρομή, μόνο που τώρα το πρώτο κομμάτι είναι το εύκολο και το δεύτερο το δύσκολο. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 6 ώρες. Περισσότερα στο: http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=51

Το χιονόρρεμα

Πλησιάζοντας την κορυφή

25. Παπίκιο από Χιονόρεμα: • Υψόμετρο αφετηρίας  : 660 μέτρα
 • Υψόμετρο κορυφής     : 1483 μέτρα
 • Υψομετρική διαφορά  : 923 μέτρα (κάθοδος στα 560 μέτρα)
 • Βαθμός δυσκολίας      : 2
 • Ώρες πορείας              : 5
 • Μήκος πορείας           : 13,4 χιλιόμετρα συνολικά

            Η διαδρομή «Παπίκιο από Χιονόρεμα» είναι μια μέτρια προς δύσκολη ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει από το Φυλάκιο Μαχαίρα (υψόμετρο 660m), κατεβαίνει στο Χιονόρεμα (560m) και καταλήγει στην κορυφή του Παπίκιου όρους (υψόμετρο 1483m) που είναι η υψηλότερη κορυφή του νομού Ροδόπης.
            Για να φτάσουμε στο σημείο εκκίνησης πρέπει να κινηθούμε από Κομοτηνή προς το χωριό Θάμνα (απόσταση 7km). Αφού διασχίσουμε το χωριό θα κινηθούμε στον χωματόδρομο που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τελείωμά του. Ακολουθώντας τις πινακίδες που γράφουν «Φυλάκιο Μαχαίρα» ύστερα από 10km θα φτάσουμε στο χαρακτηριστικό πλάτωμα με το φυλάκιο που είναι και το σημείο εκκίνησης. Σταθμεύουμε τα οχήματά μας και κινούμαστε βορειοδυτικά και στη συνέχεια βόρεια στο μονοπάτι που κατηφορίζει με τη χαρακτηριστική σήμανση «πορτοκαλί τετράγωνα μέσα σε άσπρα τετράγωνα». Σε λίγο θα συναντήσουμε το Χιονόρεμα στα δεξιά μας και θα κινούμαστε παράλληλα με αυτό. Η διαδρομή μάς αποζημιώνει με το ποτάμι που σχηματίζει μικρούς καταρράκτες και βάθρες. Κάποια στιγμή θα συναντήσουμε ένα κιόσκι, μία ξύλινη γέφυρα και σε λίγο το μονοπάτι θα γίνει ανηφορικό και η κατεύθυνση δυτική. Η σήμανση θα αλλάξει και θα γίνει «κίτρινο τρίγωνο μέσα σε κόκκινο τετράγωνο» μιας και από εκεί και πέρα το μονοπάτι γίνεται κοινό με αυτό της διαδρομής «Παπίκιο από Καταφύγιο». Κάποια στιγμή θα περάσουμε και έναν χωματόδρομο με απότομο πετρώδες ανέβασμα. Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής είναι πετρώδες με χαμηλή βλάστηση και χωρίς δέντρα. Σε λίγο, κινούμενοι στην κορυφογραμμή, φτάνουμε στην κορυφή του Παπίκιου με τη χαρακτηριστική μεταλλική σημαία και το τοπογραφικό υψομετρικό σημείο. Από την κορυφή του Παπίκιου μπορούμε να δούμε το μεγαλύτερο μέρος της οροσειράς της Ροδόπης, στα βόρεια τα σύνορα με την Βουλγαρία, και στα νότια την Κομοτηνή, τον κάμπο και τις λίμνες της Ροδόπης, τον Ίσμαρο, την Σαμοθράκη, την Θάσο, και αν είμαστε τυχεροί και άλλα νησιά και βουνά της Ελλάδας.
            Η επιστροφή γίνεται συνήθως από την κλασική διαδρομή (σαν κυκλική) ώστε να έχουμε μόνο κατέβασμα. Σε αυτήν την περίπτωση η πορεία μας είναι νοτιοανατολική και η σήμανση που ακολουθούμε «κίτρινα τετράγωνα μέσα σε κόκκινα τετράγωνα». Η ανάβαση μαζί με την κατάβαση στο Χιονόρεμα διαρκούν περίπου 3 ώρες και η κατάβαση από την κορυφή 2 ώρες. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 5 ώρες. Περισσότερα στο: http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=51                                                   

Στο χιονόρεμα


Στην κορυφή του Παπίκιου26. Μονοπάτι Μαραθωνοδρόμων Ροδόπης: • Υψόμετρο αφετηρίας  : 170 μέτρα
 • Υψόμετρο κορυφής     : 575 μέτρα
 • Υψομετρική διαφορά  : 1500 μέτρα (2 κάθοδοι στα 130 μέτρα, 2 άνοδοι στα +500m))
 • Βαθμός δυσκολίας      : 3
 • Ώρες πορείας              : 7,5
 • Μήκος πορείας           : 25,5 χιλιόμετρα

     Η διαδρομή «Μονοπάτι Μαραθωνοδρόμων Ροδόπης» είναι μία δύσκολη κυκλική ορειβατική διαδρομή μήκους 25,5 χιλιομέτρων και υψομετρικής διαφοράς 1500 μέτρων η οποία ξεκινάει από την πρώτη βρύση του δάσους Νυμφαίας (υψόμετρο 170m), κινείται στην ευρύτερη περιοχή του πευκοδάσους Νυμφαίας, φτάνει μέχρι το οχυρό Νυμφαίας, ανεβαίνει δύο φορές πάνω από τα 500m και καταλήγει και πάλι στην πρώτη βρύση.
     Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στην πρώτη βρύση του δάσους Νυμφαίας, το οποίο απέχει περίπου 4km από την Κομοτηνή, οπότε και σταθμεύουμε τα οχήματά μας. Από εκεί θα κινηθούμε ανατολικά σε χωματόδρομο περνώντας δίπλα από το γήπεδο τένις και μετά βόρεια-βορειοανατολικά σε μονοπάτι. Η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη με άσπρα ταμπελάκια, κόκκινα σημάδια και κορδέλες. Πλησιάζοντας και διασχίζοντας έναν χωματόδρομο θα κινηθούμε ανατολικά φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο της διαδρομής. Από εκεί θα ανηφορίσουμε βόρεια-βορειοδυτικά πλησιάζοντας το τουριστικό περίπτερο Νυμφαίας το οποίο θα παρακάμψουμε. Θα περάσουμε από την δυτική πλευρά του κεντρικού δρόμου και θα συνεχίσουμε βορειοανατολικά πάνω από τις κεραίες. Από εκεί θα συνεχίσουμε βορειοδυτικά και δυτικά σε μικρό πλάτωμα το οποίο θα συναντήσουμε και στην επιστροφή. Μετά θα συνεχίσουμε βόρεια και θα φτάσουμε σε μαντρί και ανατολικά σε χωματόδρομο τον οποίο θα αφήσουμε για να κινηθούμε βόρεια σε μονοπάτι. Θα περάσουμε από το κανόνι Νυμφαίας, θα βγούμε στον κεντρικό δρόμο και θα φτάσουμε στο βορειότερο σημείο κοντά στο οχυρό Νυμφαίας. Από εκεί θα κατηφορίσουμε νότια στο μονοπάτι που ενώνει το οχυρό Νυμφαίας με τις κατασκηνώσεις Πανδρόσου, μέχρι να φτάσουμε στο Δοκιμαστήριο, κινούμενοι παράλληλα με το Καρυδόρεμα. Εδώ ξεκινάει το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής. Θα ανηφορίσουμε βορειοδυτικά στο μονοπάτι τού Δοκιμαστηρίου, θα περάσουμε τον κεντρικό δρόμο και θα μπούμε και πάλι σε μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στο υψηλότερο σημείο της διαδρομής (ύψωμα Σέλωμα, 575m). Από εκεί θα συνεχίσουμε νότια, θα βγούμε σε σημείο όπου συναντιέται ο κεντρικός δρόμος με χωματόδρομο και θα μπούμε σε μονοπάτι με κατεύθυνση νοτιοδυτική μέχρι να φτάσουμε στο πλάτωμα που είχαμε συναντήσει και στην αρχή. Μετά θα συνεχίσουμε νοτιοδυτικά μέχρι να φτάσουμε σε χωματόδρομο τον οποίο θα πάρουμε στα ανατολικά και μετά πάλι νότια σε μονοπάτι. Θα διασχίσουμε και πάλι κάποιους χωματόδρομους. Στο τελευταίο κομμάτι θα μπούμε νότια στον κεντρικό δρόμο και σε μονοπάτι δίπλα στον κεντρικό δρόμο μέχρι να φτάσουμε στην πρώτη βρύση, που αποτελεί και το τέλος της διαδρομής. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 6,5-7 ώρες.
Περισσότερα στο: http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=51   


Μέσα στο μονοπάτι

Το τέλος του Δοκιμαστήριου27. Παπίκιο από Θάμνα


 • Υψόμετρο αφετηρίας  : 105 μέτρα
 • Υψόμετρο κορυφής     : 1483 μέτρα
 • Υψομετρική διαφορά  : 1378 μέτρα 
 • Βαθμός δυσκολίας      : 3
 • Ώρες πορείας              : 7
 • Μήκος πορείας           : 10 χιλιόμετρα (x2)

     Η διαδρομή «Παπίκιο από Θάμνα» είναι μία δύσκολη ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει από το χωριό Θάμνα (υψόμετρο 105m), περνάει από το φυλάκιο Μαχαίρα (υψόμετρο 660m) και καταλήγει στην κορυφή του Παπίκιου όρους (υψόμετρο 1483m) που είναι η υψηλότερη κορυφή του νομού Ροδόπης.
            Για να φτάσουμε στο σημείο εκκίνησης θα πρέπει να κινηθούμε από Κομοτηνή προς το χωριό Θάμνα (απόσταση 7km). Αφού διασχίσουμε το χωριό θα σταθμεύσουμε τα οχήματά μας στο βόρειο τελείωμά του, στο σημείο όπου ο χωματόδρομος χωρίζεται στα δύο. Αυτό είναι και το σημείο εκκίνησης. Ο αριστερός χωματόδρομος οδηγεί στο φυλάκιο Μαχαίρα και ο δρόμος στα δεξιά στο μονοπάτι για το φυλάκιο Μαχαίρα, τον οποίο και θα ακολουθήσουμε. Αρχικά κινούμαστε βορειοανατολικά στη βόρεια μεριά του χωριού. Στη συνέχεια θα κινηθούμε βόρεια και ανηφορικά μέσα στο πευκόδασος περνώντας πρώτα από μία δεξαμενή. Η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη με κόκκινες κορδέλες και κόκκινα σημάδια πάνω στα δέντρα και σε κάποια βράχια. Μετά τη δεξαμενή η κατεύθυνση γίνεται βορειοδυτική και βόρεια. Θα περάσουμε από ένα πλάτωμα με κυπαρίσσια και θα διασχίσουμε και τον χωματόδρομο που οδηγεί στο φυλάκιο Μαχαίρα. Σε κάποιο σημείο θα ακολουθήσουμε τον χωματόδρομο που βρίσκεται δυτικά του πεδίου βολής του Παπίκιου. Στη συνέχεια θα κινηθούμε σε κορυφογραμμή χωρίς πυκνή βλάστηση μέχρι να φτάσουμε στο φυλάκιο Μαχαίρα. Από εκεί και πέρα η διαδρομή είναι ίδια με τη διαδρομή "Παπίκιο από Μαχαίρα". Αφού περάσουμε ένα μαντρί, κινούμαστε δυτικά προς το δάσος που ανεβαίνει προς το βουνό και ακολουθούμε τη σήμανση με τα κίτρινα τετράγωνα μέσα σε κόκκινα τετράγωνα, καθώς και τα κόκκινα σημάδια στα δέντρα. Η κατεύθυνση της διαδρομής είναι δυτική και στη συνέχεια βορειοδυτική, βόρεια του υψώματος Μάνδρα. Στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε αρκετά ξέφωτα να εναλλάσσονται με κίνηση μέσα σε δάσος καθώς και μία πηγή λίγο πιο κάτω από το μονοπάτι. Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής είναι πετρώδες με χαμηλή βλάστηση και χωρίς δέντρα. Σε λίγο, κινούμενοι στην κορυφογραμμή, φτάνουμε στην κορυφή του Παπίκιου με τη χαρακτηριστική μεταλλική σημαία και το τοπογραφικό υψομετρικό σημείο. Από την κορυφή του Παπίκιου μπορούμε να δούμε το μεγαλύτερο μέρος της οροσειράς της Ροδόπης, στα βόρεια τα σύνορα με την Βουλγαρία, και στα νότια την Κομοτηνή, τον κάμπο και τις λίμνες της Ροδόπης, τον Ίσμαρο, την Σαμοθράκη, την Θάσο, και αν είμαστε τυχεροί και άλλα νησιά και βουνά της Ελλάδας.
            Η επιστροφή γίνεται από την ίδια ακριβώς διαδρομή. Η ανάβαση διαρκεί περίπου 4,5 ώρες και η κατάβαση 2,5 ώρες. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 7 ώρες. Περισσότερα στο Hellaspath: http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=51

Στην αρχή της διαδρομής

Στα μισά της διαδρομής28. Κοττάνη - Τσαλαπετεινός - Γεντί Μπουρούν - Εύθυμο - Θρακικά Μετέωρα - Πολύαρνο: • Υψόμετρο αφετηρίας  : 325 μέτρα
 • Υψόμετρο κορυφής     : 560 μέτρα
 • Υψομετρική διαφορά  : 1242 μέτρα (κάθοδος στα 160 μέτρα)
 • Βαθμός δυσκολίας      : 3
 • Ώρες πορείας              : 11
 • Μήκος πορείας           : 23 χιλιόμετρα

            Η διαδρομή «Κοττάνη - Τσαλαπετεινός - Γεντί Μπουρούν - Εύθυμο - Θρακικά Μετέωρα - Πολύαρνο» είναι μια πολύ δύσκολη ορειβατική διαδρομή διάσχισης η οποία ξεκινάει από την Κοττάνη νομού Ξάνθης, περνάει από τον οικισμό του Τσαλαπετεινού, εισέρχεται στον νομό Ροδόπης στη γέφυρα Γεντί Μπουρούν, συνεχίζει στο οικισμό Εύθυμο, ανεβαίνει στα Θρακικά Μετέωρα και καταλήγει στον οικισμό Πολύαρνο. Χάριν ευκολίας περιγραφής η διαδρομή χωρίζεται σε κομμάτια με τα αντίστοιχα στίγματα του hellaspath:
        Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στην Κοττάνη που απέχει 50χλμ από την Ξάνθη. Μπορούμε να ξεκινήσουμε και από την ταβέρνα που βρίσκεται 1χλμ πριν την Κοττάνη. Λίγο πριν την Κοττάνη μπαίνουμε σε κατηφορικό μονοπάτι με κατεύθυνση νοτιοανατολική. Μόλις προσεγγίσουμε την κοίτη του ποταμού οι κλίσεις θα γίνουν ηπιότερες, ενώ θα χρειαστεί σε 1-2 σημεία να διασχίσουμε το ποτάμι. Μετά από λίγο θα φτάσουμε στη γέφυρα του Τσαλαπετεινού. Το στίγμα βρίσκεται εδώ: 
http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=50#634
             Από τη γέφυρα Τσαλαπετεινού συνεχίζουμε στην αριστερή πλευρά του ποταμού σε μονοπάτι που κινείται παράλληλα με αυτό. Μετά από λίγο θα φτάσουμε στον οικισμό του Τσαλαπετεινού. Το στίγμα (με την αντίθετη κατεύθυνση) βρίσκεται εδώ:
http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=50#555
           Από τον Τσαλαπετεινό συνεχίζουμε νότια σε μονοπάτι, αυτή τη φορά στη δεξιά πλευρά του ποταμού. Μετά από λίγο θα φτάσουμε στη γέφυρα Γεντί Μπουρούν, που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Ξάνθης και Ροδόπης. Το στίγμα βρίσκεται εδώ:
http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=50#466
       Από τη γέφυρα Γεντί Μπουρούν συνεχίζουμε νότια εντός νομού Ροδόπης πλέον. Αρχικά ανηφορίζουμε νότια σε μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στην κορυφογραμμή. Άλλοτε θα κινηθούμε σε πεδίο με πυκνή βλάστηση και άλλοτε σε γυμνό. Σε λίγο θα κατηφορίσουμε νότια και θα προσεγγίσουμε τον εγκαταλελειμμένο οικισμό Εύθυμο. Καθώς κινούμαστε θα μπορέσουμε να δούμε τα πρώτα Θρακικά Μετέωρα. Από το Εύθυμο θα κατηφορίσουμε νότια και στη συνέχεια θα ανηφορίσουμε ανατολικά για να προσεγγίσουμε τα Θρακικά Μετέωρα. Κινούμενοι περιμετρικά της κορυφής θα ανέβουμε στο πιο υψηλό προσβάσιμο σημείο των Θρακικών Μετεώρων όπου υπάρχει τοπογραφικό κολονάκι. Από εκεί θα κινηθούμε δυτικά και νότια απολαμβάνοντας τα ιδιαίτερα βράχια και αφήνοντας μετά από λίγο τα Θρακικά Μετέωρα. Υπάρχει περίπτωση να δούμε και τα άγρια άλογα της περιοχής καθώς και μεγάλα πτηνά. Κινούμενοι νότια θα φτάσουμε στον χωματόδρομο που θα μας οδηγήσει στον οικισμό Πολύαρνο, που αποτελεί και το τέλος της διαδρομής. Το στίγμα βρίσκεται εδώ: 
http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=71#635


Η γέφυρα Τσαλαπετεινού

Η γέφυρα Γεντί Μπουρούν

Στα Θρακικά Μετέωρα
Παρατήρηση: 
        Η χρήση των περιγραφών των διαδρομών και των αρχείων gps των διαδρομών του Hellaspath γίνεται με ατομική ευθύνη των χρηστών. Πιθανόν κάποια στοιχεία να αλλάζουν με τον χρόνο. Να προτιμάτε τις οργανωμένες αναβάσεις από ορειβατικούς συλλόγους ή/και τη συνοδεία από έμπειρους ορειβάτες, έχοντας πάντα τον κατάλληλο ορειβατικό εξοπλισμό και την απαιτούμενη φυσική κατάσταση αναλόγως με τη διαδρομή. Εννοείται, ότι δεν αφήνουμε απορρίμματα στη φύση, δεν ανάβουμε φωτιές και η όχληση στο φυσικό περιβάλλον πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή. Καλές αναβάσεις!

                                            κείμενα - φωτογραφίες: Αβραάμ ΑποστολακάκηςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου