Επικοινωνία

Δ/νση: Βασιλεως Παυλου 10Λ, ΤΚ 69100 Κομοτηνή
Τηλ: 25310-29411, Τηλ Εξυπ.:25310-30702, email: eoskomotinis@yahoo.gr

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Η Ανάβαση στο καταφύγιο την Κυριακή 16 Ιανουαρίου

Νέα ορειβατική χρονιά ξεκίνησε για τους ορειβάτες της Κομοτηνής και αφού έκοψαν την πίτα τους στο καταφύγιο τους τη δεύτερη Κυριακή του Ιανουαρίου, ο επόμενος προορισμός τους την περασμένη Κυριακή στις 16 ήταν η ψηλότερη κορυφή της Ροδόπης, το Παπίκιο (1483 μ).



Η καλοκαιρία των τελευταίων ημερών όμως τους πρόδωσε με βροχή από το βράδυ του Σαββάτου και ψιλόβροχο την Κυριακή το πρωί και έτσι ξεκίνησαν με επιφυλάξεις για το φυλάκιο Μαχαίρα, απ’ όπου θα ξεκινούσε η κυριακάτικη ανάβασή τους.



Οι ισχυροί άνεμοι που συνάντησαν στη σημείο, η πυκνή ομίχλη που φαινόταν στην κορυφή, καθώς και η σύνθεση της ομάδας που αποτελούνταν και από νέους φίλους της ορειβασίας, οδήγησε την υπεύθυνη της ανάβασης Ειρήνη Ιορδανίδου να αλλάξει πορεία και να κατευθύνει την ορειβατική παρέα των δέκα ατόμων στο χιονόρεμα, όπου η ένταση του αέρα έκοβε, με προορισμό για μια ακόμη φορά το καταφύγιο «Χαράλαμπος Δήμου».



Η διαδρομή στο μονοπάτι κατά μήκος του χιονορέματος ήταν μαγευτική και ο χειμωνιάτικος αέρας ευχάριστα δροσερός, σύντομα όμως η ομάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με την πολυσυζητημένη κομμένη γέφυρα του χιονορέματος. Με την ευρηματικότητα και το συναίσθημα αλληλεγγύης που διακρίνει τους ορειβάτες, τα μέλη της ανάβασης διέσχισαν το πέρασμα πάνω από την κομμένη γέφυρα και τα βράχια δίνοντας ένα χέρι βοήθειας ο ένας στον άλλο και κατάφεραν να περάσουν από την άλλη μεριά του ορμητικού αυτή την εποχή ρέματος με την ελπίδα ότι η μεγάλη αυτή πληγή θα κλείσει γρήγορα με την κατασκευή νέας γέφυρας, μιας και τα περάσματα είναι τώρα πολύ λιγότερο ασφαλή από πριν.



Μετά από συνολική πορεία περίπου δύο ωρών φτάνοντας στο καταφύγιο σε υψόμετρο 1.050 μ. την ομάδα περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Μια παρέα ατόμων που είχαν διανυκτερεύσει στο καταφύγιο, είχαν φροντίσει να έχουν την ξυλόσομπα αναμμένη και υποδέχτηκαν με υποδειγματική φιλοξενία τους ορειβάτες του ΕΟΣ στο δικό τους καταφύγιο προσφέροντας τους πέρα από μια ζεστή γωνιά να ξαποστάσουν χορταστικούς φρεσκοψημένους μεζέδες.



Η ομάδα έχοντας ανακτήσει δυνάμεις ακολούθησε την ίδια πορεία για την επιστροφή και έφτασε μέσα από το φθινοπωρινό σκηνικό του χιονορέματος στο φυλάκιο Μαχαίρα που ακόμη το έδερναν οι ισχυροί άνεμοι, έχοντας αφήσει το χειμώνα στην άλλη πλευρά του βουνού.



Ακολουθεί ανάβαση στην Αγελαδοκορυφή την ερχόμενη Κυριακή στις 23, ενώ τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου μεταξύ 5-8 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου ΔΣ του συλλόγου, που με φρέσκια όρεξη θα επιμεληθεί τόσο του περιεχομένου όσο και της έκδοσης του νέου προγράμματος αναβάσεων.

1 σχόλιο: