Επικοινωνία

Δ/νση: Βασιλεως Παυλου 10Λ, ΤΚ 69100 Κομοτηνή
Τηλ: 25310-29411, Τηλ Εξυπ.:25310-30702, email: eoskomotinis@yahoo.gr

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ο ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ, 9-11 Απριλίου 2010



Ο ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής πραγματοποίησε ανάβαση στην κορυφή Βουλγάρα της Νότιας Πίνδου. Η Βουλγάρα οφείλει το όνομά της στην πανωλεθρία που έπαθαν στην περιοχή της οι Βούλγαροι του τσάρου Σαμουήλ, το 996 μ.Χ., από τον Βυζαντινό στρατηγό Νικηφόρο Ουρανό, όταν μετά την μάχη του Σπερχειού προσπάθησαν να διαφύγουν και γέμισε η περιοχή βουλγαρομνήματα.

Το πρωί της Παρασκευής 9ης Απριλίου το λεωφορείο που διέθεσε ο Δήμος Κομοτηνής, με 22 μέλη και φίλους του συλλόγου, ξεκίνησε για την ωραία ορειβατική περιπέτεια.

Μετά την Καρδίτσα η διαδρομή έγινε ορεινή και οι επιβάτες απήλαυσαν την διαδρομή ανάμεσα στα έλατα. Πέρασαν τις γνωστές από την εθνική αντίσταση περιοχές Σμοκόβου και Ρεντίνας και αφού είχε σκοτεινιάσει για τα καλά το λεωφορείο έφθασε στον περιτριγυρισμένο από τα έλατα μακρινό Φουρνά Ευρυτανίας, σε υψόμετρο 840 μέτρων, όπου κανονίσθηκε η διαμονή τους στον δημοτικό ξενώνα και δοκίμασαν την τοπική κουζίνα με γίδα βραστή και τοπικό τσίπουρο.

Το επόμενο πρωί 16 ορειβάτες ξεκίνησαν να πραγματοποιήσουν την ανάβαση στην κορυφή Βουλγάρα, υψομέτρου 1654 μέτρων. Πολύτιμη ήταν η παρουσία του Νίκου Χουλιάρα, κατοίκου του Φουρνά και αντιπροέδρου του Δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος ήταν ο μόνος που γνώριζε την περιοχή και τέθηκε επικεφαλής της πορείας. Μετά τρεις ώρες πορεία οι ορειβάτες έφθασαν στην κορυφή, καλύπτοντας μια υψομετρική διαφορά 900 μέτρων (από το υψόμετρο 760 μέτρων του ρέματος «αφορεσμένου» μέχρι την κορυφή). Καθώς ο καιρός ήταν καλός, αποφάσισαν να μην επιστρέψουν αμέσως, αλλά ακολούθησαν μια πορεία κατά μήκος της ράχης του βουνού, η οποία από την απελευθέρωση ως το 1906 ήταν και το σύνορο Ελλάδας- Τουρκίας. Σήμερα απλά χωρίζει την Στερεά Ελλάδα από την Θεσσαλία. Λόγω της βαριάς χιονόπτωσης του φετινού χειμώνα πολλά έλατα είχαν πέσει και έφραζαν το μονοπάτι κάνοντας την πορεία κοπιαστική. Η κάθοδος διήρκεσε περίπου 4 ώρες και έτσι όλοι επέστρεψαν στον φιλόξενο Φουρνά, μετά από μια συνολική πορεία επτά ωρών.
Ακολούθησε το καθιερωμένο βραδινό γλέντι με αρνί στην σούβλα και τοπικό κρασί και τσίπουρο.

Για την ιστορία αναφέρουμε τα ονόματα των ορειβατών: Ελένη Εμμανουηλίδου, Πέλα Θεοδωράκη, Χριστίνα Σόφτα, Βαγγέλης Εμμανουηλίδης, Γιώργος Χριστοφορίδης, Κώστας Σαραντάκος, Κώστας Σαχαρίδης, Στέλιος Αθανασιάδης, , Ειρήνη Ιορδανίδου, Πέτρος Μπένος, Πέτρος Γιαντζόγλου, Σπύρος Κούτρας, Βέτης, Κάρρας, Αραμπατζής, Νίκος Χουλιάρας.

κείμενο: Γιώργος Χριστοφορίδης, υπεύθυνος ανάβασης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου