Επικοινωνία

Δ/νση: Βασιλεως Παυλου 10Λ, ΤΚ 69100 Κομοτηνή
Τηλ: 25310-29411, Φαξ: 2122222676 Τηλ Εξυπ.:25310-30702, email: eoskomotinis@yahoo.gr

Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής στην ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας


Όλυμπος το ψηλότερο βουνό μας, η κατοικία των δώδεκα θεών της αρχαιότητας ο προορισμός του ορειβατικού συλλόγου Κομοτηνής στις 5 & 6 Σεπτεμβρίου του 2009.
Το πρωινό του Σαββάτου το ταξίδι για το βουνό των θεών αρχίζει και η 16μελής αποστολή του Συλλόγου μας ξεκινάει με αρχηγό αποστολής τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής Σαχαρίδη Κων/νο ώσπου φτάνουμε στη θέση 2 χλμ πριν τα Πριόνια και στις 14.00 η ώρα ξεκινάει το αντάμωμα με τους θεούς του Ολύμπου.

Το απογευματινό του Σαββάτου μας βρίσκει να διανυκτερεύουμε στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» το οποίο βρίσκεται στη θέση Μπαλκόνια Ολύμπου βρίσκεται σε υψόμετρο 2100μ . Κατασκευάστηκε το 1931 και πήρε το όνομά του από τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό Σπήλιο Αγαπητό ο οποίος το σχεδίασε. Στο καταφύγιο μας – το μεγαλύτερο – αυτή τη στιγμή της Ελλάδας συναντάμε πλήθη από αποστολές από όλα τα σημεία της Ελλάδας και του κόσμου μας περιμένει ζεστό φαγητό και το καταπληκτικό ρεβανί που έχει ετοιμάσει η κ. Κατερίνα κόρη του γνωστού οδηγού βουνού Ζολώτα περίπου 90 χρονών σήμερα. Όλο το απόγευμα κάνουμε συζητήσεις για την αυριανή δύσκολη ανάβαση στη Θέση Μύτικας 2918μ. και τη διεξαγωγή του Ορειβατικού Μαραθώνιου Ολύμπου που περίπου 450 αθλητές θα κληθούν να καλύψουν απόσταση των 42 χιλιομέτρων στο βουνό και θα τους συναντήσουμε κατά την πορεία μας στο Οροπέδιο των Μουσών.

Το πρωινό τη Κυριακής ξεκινάει πολύ νωρίς και με την ανατολή του ήλιου η ανάβαση μας από τη θέση Ζωνάρια στο Λούκι του Μύτικα. Εδώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και η άνοδος της ομάδας εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες την εμπειρία του αρχηγού, την ψυχολογική κατάσταση των ορειβατών, την κίνηση προς την κορυφή. Η ανάβαση των τελευταίων 273 μέτρων προϋποθέτει υψηλή αυτοσυγκέντρωση, επίγνωση της επικινδυνότητας αλλά και αλληλεγγύη της ομάδας. Τελικά και παρόλη την κίνηση και την πυκνή συννεφιά με την εντολή του αρχηγού αποστολής «ανεβαίνουμε» 11 από τα 16 μέλη καταφέρνουν να αγγίξουν την ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας και δεύτερη ψηλότερη των Βαλκανίων στα 2918μ (σημείο συνάντησης των Δώδεκα Θεών) και να επιστρέψουν σώοι.

Τον εκστασιασμό μας διακόπτουν χειροκροτήματα και να οι πρώτοι δρομείς του Ορειβατικού Μαραθώνιου Ολύμπου οι οποίοι συναγωνίζονται σε ταχύτητα τα αγριοκάτσικα του Ολύμπου.


Ο Ερμής έβαλε φτερά στα πόδια τους και κατεβαίνουν το βουνό πότε ο ένας μπροστά και πότε ο άλλος ,προσπαθώντας να φέρουν εις πέρας τον άθλο τους .

Από εκεί κατευθυνόμαστε στο πανέμορφο οροπέδιο των μουσών από τα πρώτα βήματά μας το τοπίο επιβλητικό μας καλωσορίζει ,ανεπανάληπτη η φυσική ομορφιά κοιτάζουμε τα φαράγγια και όλες τις πτυχές του Ολύμπου-όπως τα αποκαλεί ο Όμηρος-όπου βρίσκονται τα παλάτια των θεών μήπως δούμε ή ακούσουμε κάτι.
Σε κάθε βήμα μας το τοπίο εναλλάσσεται από βραχώδεις και απόκρημνες κορυφές σε βαθιές χαράδρες, αλπικά λιβάδια και πυκνά δάση.
Εκεί μας πληροφορούν ότι τα πετρώματα του Ολύμπου σχηματίστηκαν πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια στο βυθό μιας ρηχής θάλασσας.
Μπροστά μας δεσπόζει επιβλητικός ο Μύτικας «Πάνθεον» και το Στεφάνι του Δία κατοικία σύμφωνα με τη μυθολογία του ομώνυμου Θεού, ενώ από διπλά μας φαίνεται στα 2786μ. ο Προφήτης Ηλίας, με την καταπληκτική πετρόκτιστη εκκλησία το υψηλότερο κτίσμα στην Ελλάδα στην οποία στο παρελθόν έχει τελεστεί γάμος.

Ο θρόνος του Δία (το σημερινό στεφάνι) φιλοξενεί αποκλειστικά τον αρχηγό των θεών τον Δία.
Δεν πέρασε πολλή ώρα και οι κορυφές γέμισαν ομίχλη και χαμηλά σύννεφα.

Από τη θέση αυτή και από το καταφύγιο «Γιιώσσος Αποστολίδης» οπού καταφθάνουν οι τελευταίοι μαραθωνοδρόμοι κατευθυνόμαστε μέσω των μικρών Ζωναριών στη θέση όπου διανυκτερεύσαμε στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός». Η καταπληκτική χλωρίδα (οξιές, ρόμπολα) που συναντάμε καθόλη τη διαδρομή κατά την κάθοδο από τα 2700μ στα 1100μ μας ανταμείβει για την συμμετοχή μας στην εκδρομή. Η εμφάνιση 5

αγριοκάτσικών στη διαδρομή μας ίσως των τελευταίων που υπάρχουν στον Όλυμπο μας υπενθυμίζει ότι ίσως πήραμε λίγη από την ευλογία των Θεών κατά την επίσκεψη μας στην κατοικία τους.

Μετά από 9 περίπου ώρες πορείας κατά τη δεύτερη μέρα, η επίσκεψή μας στο βουνό των θεών τελειώνει.
Οι θεοί μας εύχονται καλό κατευόδιο χωρίς να μπορούν να κρύψουν τα δάκρυά τους που πέφτοντας απαλά πάνω μας, μας δροσίζουν προσφέροντας μας λίγη από την ηρεμία και την γαλήνη των θεών του Ολύμπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου